Trouwen met een zangeres

In 1985 maakte Paul Hardcastle een plaat met de titel 19. Het getal sloeg op de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog (in de Tweede Wereldoorlog was dit 26)....

Simon Fuller is ook buiten de muziekwereld actief. Zo behartigt hijsinds 2003 de zakelijke belangen van David en Victoria Beckham. In maart2005 verkocht hij 19 Entertainment voor 200 miljoen dollar aan deAmerikaanse miljardair Robert Sillerman. Het waardevolste bezit van hetbedrijf is het eigendomsrecht van het tv-programma Idols.

Het verhaal wil dat Fuller op het idee voor Idols kwam toen hij eenauditie hield voor de vorming van de Spice Girls. De honderden valszingende meisjes die hij voorbij zag komen, inspireerden hem tot hetIdols-concept. Een mooi verhaal, maar niet waar. Het was de Engelsman BobHerbert - hij stierf in 1999 bij een verkeersongeluk - die in 1993 viaeen advertentie de Spice Girls vormde. Pas twee jaar later werd Fuller hunmanager.

De groep was zeer succesvol. Ze verkochten meer dan 45 miljoen albums.Tot hun fans behoorde ook de jonge David Beckham. Toen hij in 1996 eenvideoclip van de Spice Girls zag, werd hij op slag verliefd op Posh Spice,oftewel Victoria Adams. Hij zocht contact met haar en in 1999 mondde dituit in een huwelijk.

David Beckham was niet de eerste Engelse international die trouwde meteen populaire zangeres. Veertig jaar eerder ging Billy Wright hem voor.Wright, die twintig jaar speelde bij de Wolverhampton Wanderers, was nietzomaar een voetballer. Hij was met zijn 105 interlands de eerste voetballerter wereld die de magische grens van 100 interlands doorbrak.

Gedurende zijn carrière als middenvelder en later verdediger kreeg hijniet één gele of rode kaart. Wright bewoog zich altijd zeer elegant overhet veld. Volgens eigen zeggen had hij dit te danken aan zijn vroegeretrainer, de legendarische majoor Frank Buckley. Deze stuurde hem in zijnjeugd op dansles opdat hij wat soepeler in de heupen zou worden.

In 1959 trouwde Wright met Joy Beverly. Deze vormde samen met haarjongere zusjes, de tweeling Teddie en Babs, de Beverly Sisters. Ze haddensuikerzoete nummer 1-hits als I Saw Mommy Kissing Santa Claus en LittleDrummer Boy, maar ook gewaagder nummers als It's Illegal It's Immoral orit Makes You Fat en We Like to Do Things Like That.

Na zijn actieve carrière was Wright vier jaar lang manager van Arsenal,maar dat was geen succes. Ze eindigden in die tijd nooit hoger dan zevende.Het enige positieve voor Arsenal was dat de Beverly Sisters vaak bijthuiswedstrijden op de tribune zaten; dat gaf de club een zekereuitstraling.

Na zijn ontslag als manager werd Wright televisiecommentator. Hij moestvoor die functie vaak op reis. Hij miste bij zulke gelegenheden zijn vrouwheel erg en begon te drinken. Langzaam maar zeker werd hij een alcoholist.Dankzij zijn voetbalvriend Jimmy Greaves, die zowel de weg naar de pubs alsnaar de Alcoholics Anonymous wist, overwon hij deze verslaving. Laternoemde Wright dit zijn grootste overwinning.

Billy Wright overleed in september 1994 op 70-jarige leeftijd aankanker.

Martin van Neck

Meer over