NieuwsToeslagenaffaire

Trouw en RTL: ‘Belastingdienst beloofde ambtenaren: geen straf om toeslagenaffaire’

De top van de Belastingdienst zou drie ambtelijke hoofdrolspelers in de toeslagenaffaire vorig jaar hebben beloofd hen niet te straffen, als ze zouden meewerken aan een onderzoek naar het schandaal. Dat melden Trouw en RTL Nieuws na onderzoek.

Gedupeerde ouders na afloop van een gesprek van minister Wopke Hoekstra (Financiën) over de toeslagenaffaire in januari. Beeld ANP
Gedupeerde ouders na afloop van een gesprek van minister Wopke Hoekstra (Financiën) over de toeslagenaffaire in januari.Beeld ANP

De Belastingdienst erkent dat de drie ambtenaren van het Combiteam Aanpak Facilitators een vrijbrief kregen in ruil voor hun medewerking aan het onderzoek, schrijven Trouw en RTL Nieuws. Wat ze de onafhankelijke Auditdienst Rijk (ADR) zouden vertellen, kon niet tegen ze gebruikt worden. De gespreksverslagen zouden alleen binnen het onderzoek mogen worden gebruikt en verder geheim blijven. Informatie uit de gesprekken zou niet in hun personeelsdossiers terechtkomen.

Jaap Uijlenbroek, de toenmalige directeur-generaal van de Belastingdienst, zou van de overeenkomst op de hoogte zijn geweest. Hij zou de ambtenaren er persoonlijk van hebben verzekerd dat ze niet gestraft zouden worden. Uijlenbroek werd teruggefloten door het ministerie van Financiën, zo blijkt uit een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer werd verstuurd. Ambtsmisdrijven van ambtenaren waren volgens het ministerie niet uit te sluiten. Jaap Uijlenbroek stapte in januari op vanwege het schandaal.

In de kindertoeslagenaffaire werden duizenden ouders gedupeerd doordat hun kinderopvangtoeslag onterecht stop werd gezet en ze al uitbetaalde toeslagen moesten terugbetalen. Staatssecretaris Menno Snel stapte eind vorig jaar op vanwege de affaire.

Vorige week deed zijn opvolger Alexandra van Huffelen naar aanleiding van extern onderzoek aangifte tegen de Belastingdienst. Er zouden voldoende aanwijzingen zijn voor mogelijke ambtsmisdrijven. Belastingambtenaren zouden zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ‘knevelarij’, waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist, en ‘beroepsmatige discriminatie’.

Meer over