NieuwsOrkaan Barry

Tropische storm Barry bereikt de kust van Louisiana

De tropische storm Barry is aan land gekomen in de staat Louisiana in het zuiden van de Verenigde Staten. Barry werd zaterdagmiddag gekwalificeerd als orkaan, maar eenmaal aan land zwakte Barry vrijwel meteen wat af, waardoor deze nu weer te boek staat als tropische storm. Wel waarschuwen de autoriteiten nog steeds voor veel regen en wind. Ook is bij vele tienduizenden huishoudens is de stroom uitgevallen.

Redactie
Een man kijkt naar een ondergelopen straat bij Lake Pontchartrain terwijl orkaan Barry aankoerst op Mandeville, Louisiana. Beeld EPA
Een man kijkt naar een ondergelopen straat bij Lake Pontchartrain terwijl orkaan Barry aankoerst op Mandeville, Louisiana.Beeld EPA

De storm kwam aan land in het plaatsje Intracoastal City, iets ten zuiden van de 110.000 inwoners tellende stad Lafayette, maakte het nationale orkanencentrum (NHC) bekend. De wind bereikt er snelheden tot 120 kilometer per uur.

Barry gaat gepaard met extreem veel regenval. Op sommige plaatsen valt dit weekeinde een halve meter regen, voorspellen meteorologen. Daarnaast zorgt de storm, die in de loop van zaterdag uitgroeide tot een orkaan van de eerste categorie, voor een stormvloed waardoor de laaggelegen kustgebieden van Louisiana onder zullen lopen. Steden als New Orleans, Baton Rouge en Lafayette worden bedreigd door overstromingen. Energiebedrijven melden dat zeker 100.000 klanten zonder elektriciteit zitten.

New Orleans lijkt evenwel voorzichtig opgelucht adem te kunnen halen. De stormvloed is daar minder hoog dan eerst werd verwacht. Het water in de rivier Mississippi staat bijna een meter lager dan berekend. De verwachting is dat het niet over de rivierdijken heen zal komen.

Drie wafelhuisjes in de staat hebben volgens CNN in verband hun deuren gesloten. Opmerkelijk genoeg lezen de autoriteiten de potentiële ernst van natuurgeweld af aan het al dan niet open zijn van wafelhuisjes, legt de Amerikaanse nieuwszender zaterdag uit.

De wafelhuisjesindex geeft volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst FEMA goed weer in hoeverre lokale gemeenschappen ontwricht zijn. Als ze dicht gaan dan wordt of is de gemeenschap zwaar getroffen, is het idee. Veel factoren spelen een rol bij het al dan niet sluiten van de tenten. Te denken valt aan verplichte evacuaties, uitgevallen stroom- en watervoorzieningen, overstromingen, geblokkeerde toegangswegen, mogelijkheden voor personeelsleden om te komen.

De wafelhuisjesindex geeft ook een beeld van hoe snel een gemeenschap na een natuurramp weer gaat draaien. Als ze weer opengaan, is dat een teken dat het met de bredere gemeenschap ook beter gaat, legde FEMA in 2011 al eens uit.

De Amerikaanse kustwacht heeft zaterdag twaalf mensen en een kat gered van het wassende water in de staat Louisiana. De mensen wilden de storm Barry, die zaterdag de kust bereikte, thuis uitzitten. Ze zijn volgens CNN in de vroege ochtend met een helikopter in veiligheid gebracht en vervolgens naar een opvangcentrum overgebracht.

Meer over