Update

Tropentheater sluit na 40 jaar de deuren

Het Tropentheater in Amsterdam sluit in januari zijn deuren. Door het stopzetten van de overheidssubsidie is er geen geld meer, liet het Tropentheater donderdag weten. Het is ook niet gelukt elders financiering te vinden.

Leden van de Dogon, een eeuwenoude volksstam uit Mali, voeren rituele maskerdansen uit in het Tropentheater. Beeld ANP
Leden van de Dogon, een eeuwenoude volksstam uit Mali, voeren rituele maskerdansen uit in het Tropentheater.Beeld ANP

In het theater konden mensen 40 jaar lang terecht voor niet-westerse podiumkunsten, films, lezingen en debatten. De bekende Senegalese zanger Youssou N'Dour debuteerde in de zalen van het Tropentheater. Ook schonk het als eerste instelling in Nederland aandacht aan Bollywoodfilms.

Het Tropentheater is een onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde vorig jaar aan de huidige financiering per 2013 stop te zetten. Het KIT is inmiddels in gesprek met het ministerie over een toekomstscenario.

De meeste activiteiten van het KIT kunnen daarin onder voorwaarden doorgaan. Ze moeten wel een directe link hebben met ontwikkelingssamenwerking en de overheidssubsidie zal tussen 2013 en 2015 geleidelijk afnemen. In dit scenario is geen ruimte meer voor het Tropentheater, heeft het ministerie aan het KIT laten weten.

Advies Kunstraad
Ook de Amsterdamse Kunstraad adviseerde onlangs om de subsidie aan het theater stop te zetten. Voor de exploitatie van het theater is bijna een miljoen euro nodig. De 27 medewerkers komen volgend jaar op straat te staan.

Geld terug
Tot eind dit jaar gaan de geprogrammeerde voorstellingen gewoon door. Enkele projecten zullen volgend jaar doorlopen omdat er verplichtingen zijn aangegaan en omdat er zelfstandige financiering is gevonden. Bezoekers krijgen hun geld terug voor voorstellingen in 2013 die komen te vervallen. Het KIT wil de grote zaal in het theater gaan verhuren voor evenementen en congressen.

De laatste voorstelling dit jaar wordt op 22 december gehouden onder de toepasselijke titel De Laatste Adem - the air we breathe, een project van componist Merlijn Twaalfhoven met medewerking van amateurzangers uit de multiculturele bevolking van Amsterdam.

Meer over