Tron: Legacy, When Harry met Sally

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Jeff Bridges in Tron: Legacy. Beeld -
Jeff Bridges in Tron: Legacy.Beeld -

Tron: Legacy (Joseph Kosinski, 2010)
BBC 2, 00.05-02.00 uur.

Als een whizzkid zijn vader kwijt is, waar moet hij hij dan zoeken? In de computer natuurlijk. Dat de briljante Sam Flynn daar niet zelf opgekomen is, in al die jaren dat zijn vader, de ook al zo geniale programmeur Kevin Flynn, van de aardbodem is verdwenen. Een telefoontje voert hem naar papa's kantoor in een verlaten automatenhal; wat klikjes op diens computer, een optater van een laserkanon en Sam suist driedimensionaal door een aardedonker, hypertechnisch domein dat hij direct als het magnum opus van zijn vader herkent: het computerspelletje Tron. Het kan niet anders of papa is destijds hetzelfde overkomen.
Zodoende omsluit het met veel vaart en enthousiasme gemaakte ­Tron: ­Legacy handig de plot van de baanbrekende cultfilm Tron (1982) ­- de eerste Hollywoodproductie met computergegenereerde beelden- en krijgen Sams wilde virtuele avonturen meteen ook een aantrekkelijk archetypisch laagje. Jeff Bridges, de ster van de eerste Tron, draaft maar liefst drievoudig op. Hij is met rimpels en stoppelbaardje nog het meest 'zichzelf' als de afgezonderd levende Kevin Flynn. Daarnaast valt hij in een flashback in een twintig jaar jongere versie te zien, waarbij met behulp van de motion capture-techniek een nieuw, gladgetrokken hoofd (nogal wiebelig) op zijn lijf is gezet. Later duikt dat hoofd opnieuw op, als het 'menselijke' gelaat van het snode besturingssysteem Clu. Alle kunstmatigheid wordt zo een stuk functioneler, maar een raar gezicht blijft het wel.
Veel overtuigender is het ontwerp van de spelletjeswereld die debuterend regisseur Joseph Kosinski ontvouwt en de schoonheid van al die donker glanzende vergezichten werkt door Daft Punks straffe retro-soundtrack extra spectaculair. Het verhaal ontwikkelt zich helaas nogal stroef en ondoorzichtig; termen als 'deresolutie' en 'isomorfe algoritmes' buitelen over elkaar heen. Daardoor blijft Tron: Legacy vooral hoogwaardig vormgegeven amusement, om je eindeloos aan te vergapen.

When Harry Met Sally
RTL 8, 20.30-22.30 uur.

(Rob Reiner, 1989) In deze bijzonder succesvolle, romantische komedie ontmoeten Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) elkaar als ze allebei net zijn afgestudeerd en samen naar New York vertrekken. Tijdens hun eerste gesprek verklaart Harry dat een man en een vrouw nooit vrienden kunnen zijn. 'Omdat geen man bevriend kan zijn met een aantrekkelijke vrouw. Hij zal altijd seks met haar willen.' 'Dus volgens jou kan een man wel bevriend zijn met een onaantrekkelijke vrouw?' 'Nee, daar wil hij ook mee naar bed.' In de jaren die volgen, blijven de twee elkaar ontmoeten, maar het duurt langer dan een decennium voor de theorie wordt bevestigd. Klassiek is de scène waarin Ryan in een vol New Yorks restaurant tijdens de maaltijd doet of ze klaarkomt.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Canvas, 20.40-22.25 uur

(Michel Gondry, 2004) Fantastische, romantische tragikomedie uit het brein van Charlie Kaufman. Joel (Jim Carrey) heeft zo veel liefdesverdriet dat hij alle herinneringen aan zijn ex Clementine (Kate Winslet) uit zijn geheugen laat verwijderen. Tot hij tijdens de 'operatie' in opstand komt en samen met (een hersenschim van) Clementine probeert te redden wat er te redden valt. Suizend van de ene bewustzijnslaag naar de andere weet je nooit waar Kaufman en regisseur Gondry je naartoe voeren - verrukkelijk zijn de scènes waarin Joel en Clementine zich in Joels kinderherinneringen verstoppen, verontrustend de beelden van straten, huizen en auto's die letterlijk uit Joels geheugen worden gewist. Carrey en Winslet zijn groots samen.
.

Meer over