Trofee

Van vóór de paasdagen had ik nog een gedenkwaardig krantenbericht bewaard. 'De VVD', stond daarin, 'vindt dat Iran moet worden uitgesloten van het WK voetbal deze zomer in Duitsland....

Het zou me niks verbazen als ze dat in kringen rond Van Baalen meteen een signaal noemden. Misschien wel een krachtig signaal.

Jammer dat het Kamerlid vanwege de Gnade der Spätgeburt Hitler in 1936 niet heeft kunnen waarschuwen dat hij moest inbinden omdat hij anders niet mocht meedoen op de Olympische Spelen. Dan was die hele Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk niet doorgegaan.

Hoe ver kun je in Den Haag gaan om de trofee van potsierlijkste politicus van het jaar in de wacht te slepen?

Mevrouw Verdonk was met haar campagneteam natuurlijk ook al een eind op streek.

Terwijl haar tegenspeler Rutte, die ons dagelijks verzekert dat hij z'n partij 'tot in de haarvaten' kende, en dat het er - anders dan de Partij van de Arbeid meent - niet om gaat de economische koek eerlijker te verdelen, 'maar om de koek groter te maken', lanceerde zij de eis om waarnemers te mogen sturen als straks de lijsttrekkersstemmen worden geteld.

Dat leek me op zichzelf nog niet zo'n gek idee. Ik zou ook geen enkele liberaal vertrouwen.

Maar als je het dan toch groot en meeslepend had willen aanpakken, had je op z'n minst natuurlijk iemand moeten vragen van het formaat van Jimmy Carter, die als voormalig president van de Verenigde Staten dat werk tot in de haarvaten heeft opgeknapt. Dan had je niet alleen ervaring, maar ook een naam in huis gehaald.

Helaas.

Aan de Laan Copes van Cattenburch vervoegt zich binnenkort een door Kay van de Linde aangezochte notaris: of hij even in de mails, de sms'jes en de briefkaarten mag kijken, en even met de telefonistes van het partijbureau mag meeluisteren.

Dat kun je geen naam noemen. Zo'n man heeft gisteren bij de amateurkorfbalbond nog lootjes getrokken voor het wedstrijdrooster 2006-2007, hij moet vanmiddag toezien bij een quiz voor de TROS, en dan haast hij zich terug naar kantoor in de hoop een heel duur pand te kunnen verlijden, want hij is krachtens de wet tenslotte een staatsambtenaar zonder bezoldiging, dus hij moet z'n inkomen uit de particuliere sector bij mekaar zien te scharrelen.

Du sublime au ridicule il n'ya qu'un pas, zou Napoleon tegen een adjudant hebben gezegd toen ze samen ontredderd onderweg waren van de Berezina naar Parijs. Dat zie je wel vaker: dat wereldhervormers weliswaar een stormachtige start maken op de bouw-RAI, maar ten slotte hun hand moeten ophouden bij Harry Mens om de notaris te betalen.

Als ik de media moet geloven, houdt Nederland intussen de adem in voor dit titanengevecht om een sociale dan wel conservatieve VVD. Elke morgen is er 'nieuws' over, elke middag wordt een 'ontwikkeling' gesignaleerd, elke avond is er een debat. Je hebt zelfs analytici die er voor dag en dauw, dus zeg maar gewoon 'snachts voor uit hun bed komen, zodat ze er al om zeven uur 'sochtends bij Goedemorgen Nederland over kunnen analyseren.

Vroegere premiers van dit land hebben wel eens heel voorzichtig de veronderstelling geopperd dat Nederland misschien 'ziek' was.

Zachte heelmeesters! Nederland is intussen stapelkrankzinnig geworden. Dacht u nou werkelijk dat er iets verkeerd is 'vertaald' toen Romano Prodi zei dat Nederland -misschien nog wel erger dan Iran van het WK voetbal- moet worden uitgesloten van het nieuwe Europa? En Atzo Nicolaï maar blij dat honderdduizend malloten hebben gereageerd op zijn mallotige Europese vragenformulier.

Die trofee waar we het over hadden, gaat wat mij betreft naar de hele VVD.

Maar zelf zijn we goede tweede.

Meer over