Troepenmacht VS naar Filipijnen

De Verenigde Staten zijn begonnen troepen over te brengen naar de Filipijnen voor een offensief tegen de radicale islamitische Abu Sayyaf-groepering....

Van onze correspondent

Er opereerden al ongeveer 1300 Amerikaanse militairen in de Filipijnen, maar die beperkten zich tot het trainen en adviseren van Filipijnse anti-terreureenheden. Ditmaal zullen de Amerikaanse troepen direct betrokken zijn bij de jacht op de strijders van Abu Sayyaf.

De groepering, die een islamitische staat wil vestigen in het zuiden van de Filipijnen, is verantwoordelijk voor tal van ontvoeringen en bomaanslagen. Volgens de VS zou de groepering banden onderhouden met Al Qa'ida, het terreurnetwerk dat achter de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon zat.

De eerste van de 350 man special forces kwamen gisteren al aan op het eiland Jolo in de Sulu archipel. Daarnaast worden nog 400 militairen gestuurd.

Het Pentagon heeft verder twee schepen met duizend mariniers naar het eiland gedirigeerd. Die troepen, die de beschikking hebben over gevechtshelikopters en Harrier-gevechtsvliegtuigen, moeten de special forcessteun geven.

Filipijnse troepen slaagden er vorig jaar in de Abu Sayyaf-strijders van het eiland Basilan te verdrijven, maar de groepering is nu actief op het eiland Jolo.

De nieuwe rol van de Amerikaanse troepen ligt gevoelig, omdat de Filipijnse grondwet verbiedt dat buitenlandse troepen gevechtsacties ondernemen op Filipijns grondgebied. Regeringsfunctionarissen weerspraken vrijdag het Amerikaanse bericht dat er een overeenkomst is gesloten die de VS toestaat militairen op Filipijns grondgebied actief te laten zijn.

De regering van president Arroyo hoopt dat probleem echter te omzeilen met het argument dat de Amerikaanse eenheden slechts een ondersteunende rol zullen spelen in de strijd tegen de Abu Sayyaf-rebellen.

Meer over