Tribunaal hoort 'alibi-getuigen'

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft woensdag twee 'alibi-getuigen' gehoord, die door de verdediging van Dusko Tadic waren opgeroepen. De advocaten van de Bosnische Serviër willen aantonen dat Tadic elders was op het moment dat de hem ten laste gelegde oorlogsmisdaden in het district Prijedor zijn gepleegd....

ANP

ANP

DEN HAAG

De twee getuigen, de Serviër Dragolje Balta en een als X aangeduide Kroatische, beiden uit Banja Luka, hebben Tadic in mei en juni 1992 herhaaldelijk gezien in die stad op enkele tientallen kilometers van Prijedor. Tadic had zijn gezin begin mei naar Banja Luka gebracht om ze zo te beschermen tegen het oorlogsgeweld. Volgens X was Tadic 'gedeprimeerd, omdat hij geen uniform wilde dragen'. In mei en juni is Tadic volgens X ook wel eens naar Prijedor teruggekeerd. Beide getuigen konden Tadic geen sluitend alibi geven voor de periode in kwestie.

Het proces tegen Tadic is geschorst tot volgende week woensdag omdat er momenteel geen getuigen beschikbaar zijn. Tadic staat sinds begin mei terecht wegens moord, mishandeling en verkrachting tijdens de Bosnische burgeroorlog in 1992.

Meer over