Triatlete Heeren met ruime voorsprong Europees kampioen

Triatlete Irma Heeren is na een jaar van blessureleed op de weg terug. Zondag veroverde ze in in Mafra (Portugal) de Europese titel run-bike-run/duatlon....

van onze sportredactie

AMSTERDAM

Heeren veroverde in 1994 in Hobart (Australië) de wereldtitel. Vorig jaar moest ze de Europese titelstrijd door een blessure laten schieten. Maar langzaam komt de grootse vorm van een paar jaar geleden weer terug. Twee weken geleden moest ze tijdens de open NK duatlon (10 kilometer lopen, 40 kilometer fietsen, vijf kilometer lopen) in Venray het hoofd nog buigen voor de Deense Susanne Nedergaard, in Portugal was ze weer eens ouderwets ongenaakbaar.

Duatlon is een sport die ontstaan is uit de 'klassieke' triatlon. Het zwemonderdeel is achterwege gelaten, zodat de triatleten ook in een kouder jaargetijde in actie kunnen komen. Het is, schrijft het blad Triatlon Sport, een 'sport met toekomst', maar het is vooralsnog ook een discipline zonder nieuwe namen. Het zijn 'gewone' triatleten als Barel en Heeren die vooraan zijn te vinden. In Mafra ging de Zeeuwse op de eerste loop van 10 kilometer rustig van start, omdat er een zware klim in het parcours was opgenomen. Daarna nam ze door een versnelling afstand van de rest van het deelnemersveld.

Tijdens de 40 kilometer fietsen en het tweede loopgedeelte over 5 kilometer vergrootte ze haar voorsprong op haar achtervolgers. Lucienne Groenendijk en Bianca van Dijk, de twee andere Nederlandse deelneemsters, eindigden respectievelijk als 15de en 21ste.

Bij de mannen ging de titel naar de Zwitser Urs Dellsperger. Hij finishte in de tijd van 1.51.41 voor zijn landgenoot Frossard en Rob Barel. De Nederlander lag tijdens het eerste looponderdeel nog op de 50ste plaats. Op de fiets begon hij aan een opmerkelijk inhaalrace, die hij op het tweede looponderdeel met de derde plaats voltooide. Huub Maas was met een vijfde plaats de tweede Nederlander. Op de 5 kilometer lopen kreeg hij last van kramp, waardoor hij niet meer kon meedoen om een plaats op het podium.

Met het Europees kampioenschap is het duatlon-seizoen weer afgelopen. De triatleten gaan de komende maanden weer gewoon te water, met grote nationale wedstrijden in onder meer Zundert, Stein en Almere. In Roermond vindt begin juni het NK Olympische afstand plaats - 1 kilometer zwemmen, 45 kilometer fietsen, 10 kilonmeter lopen. Olympisch genoemd, omdat dit onderdeel in Sydney in 2000 voor het eerst op de agende zal staan.

Meer over