Triatleet moet nog vier jaar wachten

Voor Dennis Looze is het zaak de komende vier jaar de juiste vorm vast te houden. De triatleet hoopt in het jaar 2000 het Olympische podium in Australië te beklimmen....

Van onze verslaggever

ROERMOND

Looze kon wel eens gelijk hebben. Zelfs 28 lentes lijkt nog jong voor een triatleet. Wie zaterdag aan de oevers van het limburgse Grindmeer de wedstrijd volgde, zag dat ook Rob Barel, 37 jaar inmiddels, weer heel goed van voren zat. De triatleet, die tegenwoordig steevast op oneerbiedige wijze veteraan genoemd wordt, zwemt, fietst en rent nog met de besten mee. Barel werd eergisteren tweede, op ruim een minuut van Looze.

De NK triatlon Olympische Afstand - 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen, 10 kilometer lopen - werd ditmaal in de avonduren gehouden. De vrouwen startten zaterdag om 1900 uur, de mannen gingen een half uur later te water.

De prolongatie van de titel was voor Looze geen moment in gevaar. Alleen bij het zwemmen moest hij Luc Huntjes nog laten voorgaan. Bij het fietsen nam Looze (die ook eerder dit jaar in Venray en Zundert al succesvol was) de kop over. Omdat Looze ook de beste 10-kilometer van het gezelschap is, kon hij de laatste meters wandelend afleggen, met de vuisten triomfantelijk boven het hoofd geheven.

Stayeren bij het fietsen was in Limburg niet toegestaan. Bij veel andere grote kampioenschappen mag het echter wel. Het gevolg is dat een triatlon-wedstrijd pas echt ontbrand tijdens het laatste onderdeel, het lopen. De meeste triatleten zijn fel tegen het stayeren, maar de internationale triatlon-bond (ITU) denkt dat de sport er aantrekkelijker (voor de tv!) door wordt.

Gevolg van het opheffen van het verbod is dat er minder jury-leden op motoren nodig zijn om de fietsende triatleten in de gaten te houden, en ze eventueel te bestraffen met het inderdaad enigszins belachelijke stop and go-teken. Een atleet moet dan voor straf even van de fiets, en verliest dus alle snelheid.

Net als Looze (volgende maand mag hij zich tijdens de EK in het Hongaarse Szombathely meten met de internationale top) prolongeerde Christine de Wit haar titel van 1995. Bij de vrouwen was de wedstrijd echter wel spannender. De verschillen tussen De Wit en haar volgsters Van Lubek en Groenendijk was zeer gering. Irma Heeren, die in het voorseizoen na langdurig blessureleed een zeer sterke come-back maakte en onder meer Europees kampioene op de Duatlon werd, viel uit. Ze kampte nog met de naweeën van een zware wedstrijd in het Zwitserse Zofingen.

ROERMOND: NK, Olympische afstand (1500 m zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen): 1. Looze 1.46.29, 2. Barel 1.47.38, 3. Van der Linden 1.47.45; vrouwen: 1. De Wit 2.02.53, 2. Van Lubek 2.02.58, 3. Groenendijk 2.03.01.

Meer over