Trendgevoel

Achterlopen is een vak apart. Niet met de mode meegaan, trends in de wind slaan - als je het maar lang genoeg doet, loop je vanzelf op een dag weer voorop en ben je zelf een trend....

Zelf begin ik ook behoorlijk achter te lopen. In de Verleiding van 31 december (het lijkt alweer een eeuwigheid geleden) werden de trends van 2005 op een rijtje gezet. Ik ben gek op dat soort lijstjes: in een oogopslag zie je of je goed zit of niet. Ik zat dus enorm fout. Dé trend voor mannen in 2005 was de witte tennisschoen. Toen ik het las, keek ik meteen naar mijn voeten: geen witte tennisschoenen. Ik weet nog goed waar ik zat toen ik het las, in brasserie Les Pays Bas aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam-Zuid. Het was er druk en ik keek om me heen: nergens een witte tennisschoen. Ik ging al mijn stappen in 2005 na; géén witte tennisschoenen gezien. Sportschoenen genoeg, maar tennisschoenen? Nee. Bestaan tennisschoenen nog wel?

Ontredderd las ik door.

Op nummer twee in de trend-topvijf voor mannen: colbert over de trui (i.p.v. winterjas). Weer keek ik om me heen. Nergens een trui, wel veel colbertjes, allemaal met overhemd. Het was duidelijk dat ik me in de verkeerde uitspanning bevond. Nog geen half jaar open, schitterend ingericht, maar compleet voorzien van achterlopende clientèle, want ook het colbert met opdruk (op drie) en het poloshirt met horizontale strepen (op vier) zag ik nergens. Goed nieuws natuurlijk, want in een poloshirt met horizontale strepen kan alleen een corpsbal of een dronken Engelse toerist steken, en daar hou ik niet van, en met bloemen bestikte colbertjes, agh, zulke miskopen ken ik.

Wat te doen?

Deze vraag (oorspronkelijk van Lenin, een trendsetter in his own right) hield mij een tijdje in lethargie gevangen. Alle trends van 2005 waren langs me heen gegaan. Was ik oud aan het worden, of was er iets anders aan de hand? Zagen de lijstjesmakers andere trends dan ik? Had ik, met andere woorden, stront in mijn ogen? Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik hou niet van stront in mijn ogen. Een laatste mogelijkheid was dat ik met de verkeerde mensen omging - achterlopers die er op rekenen op een dag gewoon weer voorop te gaan, de echte connaisseurs van het cyclische trendwezen.

Kijk, dat was dan toch weer een troostrijke gedachte die mij bezocht, als je maar lang genoeg wacht, komt het altijd goed, en goedgemutst stortte ik mij op de oesters die de serveerster zojuist had gebracht. Ze waren heerlijk, fris en zilt, precies zoals oesters moeten zijn, exact de smaak van een nieuw jaar. Gesterkt verliet ik dus even later de zaak, waarbij ik natuurlijk mijn gebreide sjaal dubbel knoopte, want het was koud en de dubbele knoop stond op 5 in de topvijf van mannentrends.

Meer over