Treinenloop plat na bommelding

Drie valse bommeldingen in Amsterdam, Roosendaal en Leiden hebben donderdag grote overlast veroorzaakt rond de belangrijkste treinstations van de drie steden....

In de loop van de nacht bleek dat het ook hier een valse melding betrof. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) was in Leiden ter plekke. Het is nog niet duidelijk wie achter de bommeldingen zit.

De politie besloot het centraal station in Amsterdam rond halftwee 's middags te ontruimen. Een kwartier daarvoor was een melding binnengekomen over een bom bij het station.

Om kwart voor twee werd ook het station van Roosendaal ontruimd en het treinverkeer stilgelegd na een bommelding. Reizigers hadden tot in de avond last van vertragingen.

De ontruiming van de treinstations verliep zonder problemen. Binnen een halfuur was het centraal station in Amsterdam leeg. Enkele duizenden gestrande passagiers keken vanaf het Damrak toe hoe bomverkenners van de politie het stationsgebouw binnengingen. Ook was de mobiele eenheid aanwezig.

Trams, bussen en de metro konden het station niet meer bereiken. Ook de veerdienst aan de achterzijde van het station, werd stilgelegd. Een uur na de ontruiming, nadat niets verdachts in het station was gevonden, werd het stationsgebouw weer vrijgegeven.

In Roosendaal gingen tegen drie uur 's middags acht bomverkenners naar binnen. Ook hier werd niets aangetroffen. In beide steden was de inzet van het Explosieven Opruimings Commando (EOC) niet nodig.

Later op de middag zette de politie de internationale trein van Amsterdam naar Brussel stil bij station Oudenbosch, vlak voor Roosendaal.

De passagiers moesten uitstappen en werden onderzocht. In de trein zouden een of meerdere personen zitten die betrokken waren bij de bommeldingen. Eén vrouw werd aangehouden. Of zij iets met de zaak te maken heeft, was gisteravond nog niet duidelijk.

Volgens schattingen zijn er jaarlijks zo'n vierduizend bommeldingen, ruim tien per dag.

De Amsterdamse burgemeester Cohen riep de voorzitters van de stadsdelen donderdag op extra te letten op verdachte zaken. Hij deed de oproep mede naar aanleiding van de recente bomaanslagen in Madrid waarbij 190 slachtoffers vielen.

'Het kan ook hier gebeuren', aldus Cohen.

Meer over