Trein soms vertraagd door perrons met roltrappen

De Nederlandse Spoorwegen weren op een aantal stations reizigers bij de roltrappen. Te veel mensen blijven bij de roltrappen staan en maken daardoor gebruik van slechts één treindeur....

Het bedrijf hoopt dat meer treinen op tijd gaan rijden als mensen zich meer over het perron verspreiden. Bovendien krijgen meer passagiers kans om te zitten, omdat ze niet allemaal één rijtuig proberen binnen te komen, zei een woordvoerder van de NS vrijdag.

Onlangs heeft de vervoerder in Tilburg folders uitgedeeld met daarop het verzoek aan de reizigers op een andere plaats op het perron te wachten dan bij de roltrap. Momenteel loopt in Leiden een dergelijke campagne. De woordvoerder kon niet zeggen of ook op andere stations mensen worden gemaand weg te blijven bij de roltrappen. ‘Dat is aan de medewerkers op de stations zelf.’

De NS heeft grote moeite met de punctualiteit. De vervoerder heeft staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) beloofd dit jaar 86,5 procent van de treinen op tijd te laten rijden. Dat lukt waarschijnlijk niet. Door een aantal rampdagen, als gevolg van onder meer slecht weer en storingen op het spoor, vallen de prestaties tegen.

De NS zegt er alles aan te doen meer treinen volgens de dienstregeling te laten rijden. Medewerking van de klanten is echter gewenst, aldus het bedrijf. De NS heeft Schultz enkele voorstellen gedaan die de punctualiteit moeten verbeteren. Zo wil de vervoerder samen met spoorbeheerder ProRail een ‘brandweerorganisatie’ oprichten om bij storingen de treinenloop sneller op gang te krijgen.

De staatssecretaris is daar positief over, zo heeft ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Ook wil de NS zelfmoorden sneller afhandelen. Schultz zal dat bij haar collega's van het ministerie van Justitie aankaarten.

Meer over