Tref een Oranje met taart en win een guillotine

Wie het deze maand nog voor elkaar krijgt een taart in het gezicht van Máxima, Willem-Alexander of een ander lid van het koninklijk huis te smijten, valt in de prijzen....

Het anarchistische Comité Mars op de Oranjes (Comodo) uit Leiden beloont de taartengooier met een uit hout gesneden oorkonde, een fles oranjebitter en een pakket anti-monarchistische parafernalia, inclusief oranje bivakmuts.

Lukt het de royalty-hater een Oranje tijdens Koninginnedag op gebak te trakteren, dan kan de hoofdprijs worden geïncasseerd: een metershoge 'oranjeguillotine'.

Dit onthoofdingstoestel staat nu nog in Leiden, waar het tijdens de vorige viering van Koninginnedag dienst deed als decorstuk in een anarchistisch theateronderonsje. Het ding zal vermoedelijk ook in Leiden blijven, want naar het zich laat aanzien wordt het moeilijk een Oranje te raken. Door de MKZ-crisis gaat het geplande bezoek aan Meppel en Hoogeveen niet door.

Comodo gaat dit jaar met de taartenactie opnieuw de confrontatie aan met het koningshuis. Vorig jaar werd onder het motto 'geen koningshuis, staat of kapitaal, maar een wereld van ons allemaal' al een protesttocht gehouden in Leiden, waar de Oranjes toen een bezoek brachten.

Het is deze maand internationale taartenmaand. Overal ter wereld proberen actiegroepen hun tegenstanders met dikke slagroomtaarten te bekogelen. 'Wij voelen ons klokkenluiders', zegt Comodolid Jaap Krater. 'Met taarten gooien kom je misschien niet echt ver, maar we maken wel een statement.'

Taartsmijten is de laatste jaren een populair actiemiddel. Softwaregigant Bill Gates, minister Zalm en zijn Zweedse collega Ringhol werden al getroffen.

Meer over