Trauma door corrigerende golfsticktik

Het had zijn internationale doorbraak moeten worden. Golfer Heidel 'Par' van Amerongen denkt er met afschuw aan terug. Die 'vermaledijde dag' van de Penfold PGA Championship op de Royal St. George's Golf Club in Sandwich, Engeland.


We schrijven april 1977. Van Amerongen was met z'n vrienden Archibald Ammelrooy en Diederik-Jan Hoeder op de bonnefooi afgereisd. In een gloednieuwe Alfa Romeo Giulietta van 'een kennisje' arriveerde het drietal ter plaatse. 'En zowaar, er was een deelnemer uitgevallen, dus ik mocht participeren', bralt hij.


Hij verraste vriend en vijand. 'Birdietje hier, eagletje daar en op hole 13 zelfs een albatros. Die Engelsen wisten niet wat ze overkwam.'


De uitzonderlijke prestaties van Van Amerongen wekten irritatie bij de Engelsen. Met name Henry Lloyd jr. uit Leeds kon de nakende nederlaag niet verkroppen. Op een onbewaakt moment - Van Amerongen moest op hole 17 een bal vanuit het bos slaan - sloeg Lloyd jr. toe. Met een driver gaf hij de Nederlander een 'corrigerend tikje'.


Van Amerongen, bepaald geen vechtersbaas, was verbluft. 'Dergelijke zaken zie je alleen in films.' Met een 'bult van jewelste' en een 'trauma voor het leven' speelde hij de partij uit. 'Sindsdien blijf ik in Nederland. Veel genoeglijker.'

Meer over