Trapt C&A in dezelfde val als V&D?

Net als Anton Dreesmann waren Clemens en August Brenninkmeijer katholieken uit de Duitse regio Westfalen die uit angst voor vervolging door protestantse Pruisen in de 19de eeuw naar Nederland uitweken. C&A opende de eerste zaak in 1841 in Sneek, Dreesmann kwam in 1871 naar Nederland en opende samen met Willem Vroom in 1887 zijn eerste warenhuis in Amsterdam.

CA bleef een gesloten familiebedrijf. Beeld anp
CA bleef een gesloten familiebedrijf.Beeld anp

V&D ging als onderdeel van Vendex in 1996 naar de beurs, omdat de familieleden allemaal wat anders met hun geld wilden doen, zoals kunst verhandelen of start-ups opzetten. Het gevolg was dat het concern in stukken werd gehakt, verramsjt werd aan private equity en dit jaar ophield te bestaan.

C&A bleef een gesloten familiebedrijf dat bestuurd wordt door de Zwitserse houdstermaatschappij Cofra waar zestig familieleden de dienst uitmaken. Wie als telg van de Brenninkmeijers geen zin meer heeft in de modeketen kan de aandelen alleen daar inleveren.

C&A is niet overgeleverd aan de grillen van op korte termijn denkende outside-aandeelhouders. En nog belangrijker, de modeketen is nooit in handen geweest van de gevreesde private-equityfondsen die de waardevolle activa zoals het vastgoed de deur uitdoen en daarna een door schulden overladen bedrijf achterlaten.

C&A is nog eigenaar van veel van de eigen winkelpanden, terwijl de hoge huren voor V&D de doodsteek waren. Uiteraard zal ook C&A marktaandeel verliezen aan snel oprukkende onlineketens als Zalando en mode-discounters als Primark. Maar de modeketen heeft veel vet op de botten. En het probeert op andere manieren een graantje mee te pikken. Behalve de winkelpoot heeft C&A ook een vastgoedbedrijf Redevco met een portefeuille van 6,5 miljard euro aan verhuurde winkels. Het heeft zelfs een private-equitytak, Bregal, zodat het niet wordt geplukt maar zelf plukt.

Hoe C&A precies reilt en zeilt is studiemateriaal voor C&A-ologen die tussen de regels van de zeldzame uitlatingen van de directeuren door iets proberen te lezen. De doelgroep is veranderd. De prijsbrekerskreet 'C&A is toch voordeliger' is allang opgegeven. C&A kiest voor de degelijkheid van het het middensegment. Er is nog een enorme pot geld beschikbaar die door de familieleden in Cofra over de verschillende activiteiten wordt verdeeld.

Vorige week werd bekend dat ze 1 miljard euro steken in het eigentijdser maken van de winkels. Al in zestig zaken is geïnvesteerd in het verbeteren van wat de winkelbeleving heet. Ook werden vier zaken gesloten. Als C&A zaken sluit is dat omdat het meer geld kan verdienen aan het verhuren van ruimte aan concurrenten (zeg: Primark, Zara of H&M) dan aan de eigen exploitatie.

Van de Westfaalse invasie van de 19de eeuw - naast Brenninkmeijer en Dreesmann ook Sinkel, Kreymborg, Lampe, Voss en Peek & Cloppenburg - resteert alleen nog C&A.

En die is financieel nog zo sterk, dat zij de schakelaar omzet als het licht ooit uitgaat in de winkelstraat.

Meer over