Transseksueel in Zweden krijgt eigen voornaamwoord

Zweden is officieel een nieuw woord rijker. En niet zomaar een: de Zweedse taal kent vanaf nu een geslachtsneutraal persoonlijk voornaamwoord dat transseksuelen kunnen gebruiken.

Redactie
Transseksuelen in Istanbul bereiden zich voor op een schoonheidsverkiezing. Beeld EPA
Transseksuelen in Istanbul bereiden zich voor op een schoonheidsverkiezing.Beeld EPA

Naast 'hij' (han) en 'zij' (hon) kent de Zweedse taal nu ook 'het' (hen). Mensen die het gevoel hebben dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren en mensen van wie onbekend is welk geslacht ze hebben, kunnen zichzelf daarmee beschrijven.

'Het' werd voor het eerst als persoonlijk voornaamwoord gebruikt in 2012, maar is nu formeel opgenomen in de taal. Vanaf april 2015 staat het woord in de nieuwe woordenlijst.

'Het is een woord dat in gebruik is en dat ongetwijfeld een functie vervult', zei de hoofdredacteur van de lijst gisteren op de Zweedse radio.

Naast gebruik door transseksuelen kan het woord ook gebruikt worden in gevallen dat men het geslacht van een persoon niet weet; dus als vervanging van de constructie met 'hij of zij'.

Geen geslachtskeuze
In Duitsland hoeven baby's met onduidelijke geslachtskenmerken sinds augustus vorig jaar niet als man of vrouw worden ingeschreven, maar is er ook de mogelijkheid om het geslacht open te laten. De persoon kan later kiezen of het man of vrouw wil zijn, maar kan ook levenslang nergens een kruisje bij zetten.

In Nederland kunnen transgenders sinds 1 juli dit jaar het geslacht in hun paspoort gemakkelijker wijzigen. Voorheen moesten zij eerst naar de rechter om hun geboorteakte te laten aanpassen. Nu volstaat een verklaring van een deskundige die moet concluderen dat de betrokkene er definitief van overtuigd is tot het andere geslacht te behoren

Meer over