Transplantatie van alvleeskliercellen

Het Academisch Ziekenhuis Groningen is er als eerste Nederlands ziekenhuis in geslaagd eilandjes van Langerhans te transplanteren. In Groningen kreeg een pati de eigen insulineproducerende cellen terug, nadat haar alvleesklier was verwijderd....

De pati leed aan een chronische ontsteking van de alvleesklier, de plek waar de eilandjes van Langerhans te vinden zijn. Die cellen maken insuline aan, dat van belang is bij de stofwisseling. Als die cellen afwezig zijn of slecht functioneren is er sprake van suikerziekte of diabetes.

Bij de pati was de alvleesklier verwijderd, waardoor hij meteen suikerziekte zou hebben. Om dat te voorkomen, zijn uit de zieke alvleesklier zo'n 200 duizend eilandjes van Langerhans geoogst en via een infuus teruggegeven. De insulinecellen vestigden zich in de lever en doen daar hun werk naar behoren.

Deze toepassing kan worden gebruikt om mensen met suikerziekte te genezen. Het idee is de eilandjes van Langerhans te oogsten uit een alvleesklier van een (overleden) donor en te geven aan een pati met suikerziekte. Deze ontwikkeling staat in de kinderschoenen. Er zijn problemen te verwachten met afstoting. De pati moet mogelijk levenslang afweeronderdrukkende medicijnen slikken.

Meer over