nieuws

Transcriptie gesprek De Vries en Holleeder online gezet door advocaten Dino S.

De transcriptie van het telefoongesprek tussen misdaadjournalist Peter R. de Vries en crimineel Willem Holleeder is online gezet door de advocaten van Dino S., van het kantoor Ficq & Partners. In het telefoongesprek beschuldigt Holleeder Bénédicte Ficq, voormalig advocaat van S., van bedreiging.

Peter R. de Vries: 'Dit is gewoon wat er op tafel ligt.’ Beeld ANP
Peter R. de Vries: 'Dit is gewoon wat er op tafel ligt.’Beeld ANP

Journalist De Vries had aangekondigd een opname van het gesprek, dat acht jaar geleden plaatsvond, dinsdagavond te laten horen bij een speciale aflevering van het televisieprogramma RTL Boulevard. ‘Bedenkelijke journalistiek’, aldus Ficq & Partners op Twitter. Als reactie wordt daarop ‘in het belang van cliënt’ Dino S. het transcript van de Holleeder-tape ‘met noodzakelijke toelichting’ vrijgegeven.

De geluidsopname is vorige maand aan de orde gekomen tijdens de rechtszaak tegen Holleeder, en toen ook beluisterd door de Volkskrant. De opname is opmerkelijk: Willem Holleeder zat destijds in de gevangenis. Zijn toenmalige advocaat Stijn Franken stelde zijn advocatentelefoon beschikbaar aan de misdaadjournalist zodat De Vries onopgemerkt met Holleeder kon bellen. Dit is tegen de regels.

Uit de opnames blijkt dat in het telefoongesprek onder meer wordt gesproken over een brief uit 2011, waarin Holleeder De Vries verzoekt om ‘na mijn onnatuurlijke dood’ te publiceren dat advocaat Bénédicte Ficq hem namens drugshandelaar Dino S. dwong tot het afleggen van een ontlastende verklaring over S. in het omvangrijke liquidatieproces Passage. Uiteindelijk werd S. in dat Passage-proces tot levenslang veroordeeld.

Ficq nam destijds in een persbericht afstand van de beschuldiging. De ‘bedreiging’ was volgens haar niet meer dan de ‘professioneel collegiale’ melding aan Holleeders toenmalige advocaat, Stijn Franken, dat Holleeder zou worden opgeroepen als getuige in Dino’s proces. Ficqs kantoorgenoot Nico Meijering nam later de verdediging van S. over.

Peter R. de Vries had Holleeder beloofd dat hij de opname van het telefoongesprek alleen naar buiten zou brengen als Holleeder onnatuurlijk zou sterven, maar kwam daarvan terug nadat Holleeder hem had bedreigd. Begin dit jaar werd de opname – die tevens belastend is voor Willem Holleeder – als bewijsstuk ingebracht in het proces tegen ‘de Neus’.

De officieren van justitie beginnen op 14 februari aan het requisitoir in de zaak tegen Willem Holleeder. Op 1 maart volgt de strafeis.

Onderzoek meineed

Op dit moment doet ook de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten onderzoek naar de kwestie. De deken bekijkt of advocaat Stijn Franken de advocatentelefoon heeft misbruikt door deze aan een journalist en zijn cliënt beschikbaar te stellen. Ook onderzoekt hij of advocaat Bénédicte Ficq inderdaad getuigen heeft aangezet tot meineed.

Afgelopen vrijdag verzocht de deken alle betrokken raadslieden nadrukkelijk zich in het belang van het onderzoek te onthouden van commentaar. Hij vindt het ‘onwenselijk’ dat de betrokken partijen zich publiekelijk uitlaten over een onderwerp dat nog in onderzoek is. Dinsdag wilde de Amsterdamse deken nog niet reageren op de publicatie van Ficq. Ook Stijn Franken laat desgevraagd weten niet te willen reageren.

Op Twitter laat Ficq weten dat zij vindt ‘dat de transcriptie met noodzakelijke toelichting’ vrijgegeven moet worden nu de opname vanavond op tv te horen is. In die toelichting stelt Ficq dat Holleeder tijdens de opnames van het telefoongesprek meerdere leugens verkondigt. Zo zou Holleeder niet ‘doodsbang’ zijn voor S. na de ‘bedreiging’ van Ficq. Ficq verwijst naar uitspraken van Astrid Holleeder, die tegen haar broer getuigt. Zij zou hebben gezegd dat Willem Holleeder doet ‘alsof hij bang is voor S.’.

‘Hoezo bedenkelijke journalistiek?’, reageert Peter R. de Vries op de opmerking van Ficq & Partners. ‘We citeren niet selectief uit de tape. We zenden vrijwel de hele tape uit.’ Hij wijst erop dat hij een handgeschreven verklaring van elf kantjes van Willem Holleeder heeft, waarin die schrijft dat hij bedreigd wordt door advocaat Ficq. ‘En we hebben een opname van bijna een uur waarin hij openhartig spreekt over allerlei zaken – ook over dingen die voor hem belastend zijn. Het wordt bovendien niet weersproken door zijn toenmalig advocaat Stijn Franken. Dit is gewoon wat er op tafel ligt.’

Meer over