Tranen bij heropening Olympisch park

'De triomf van de menselijke levenskracht' kreeg dinsdag gestalte met de heropening van het Olympisch park in Atlanta. Het waren de emotievolle woorden van Andrew Young, die tienduizenden bezoekers louter door hun simpele aanwezigheid beaamden....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

ATLANTA

De sluiting van drie dagen was nodig voor het politie-onderzoek. Volgens een plaatselijke krant wordt de veiligheidsbeambte die de bom ontdekte nu beschouwd als verdachte. Ook moest het park worden ontdaan van het puin. Bij de explosie vond een 44-jarige vrouw de dood en raakten 111 omstanders gewond. Een Turkse cameraman overleed aan een hartaanval vlak na de ontploffing.

De psychologische wonden worden sinds gisteren geheeld met de massale viering van de heropening. Bloemen werden neergelegd op de plek waar de bom tot ontploffing kwam, vlak onder een geluids- en lichttoren voor popconcerten in het park. Alle festiviteiten zijn hervat.

Wel is de beveiliging van het openbaar terrein sterk verscherpt. Het aantal surveillanten is verdubbeld. En het eerste dat de bezoekers gisterochtend om vijf over acht bij het openen van de hekken ontwaarden, was een rood-wit waarschuwingsbord. Daarop staat vermeld dat eenieder die het park in wil, zich automatisch akkoord verklaart met doorzoeking van tassen.

Niemand toonde bezwaar, zeker niet de duizenden die 's ochtends al in alle vroegte de vier toegangswegen tot het park hadden bevolkt. Een serene stilte vulde de straten. Evangelische groeperingen hadden hun kans gegrepen om hun boodschap uit te dragen.

Zij werden misschien in kwantiteit overtroffen door de aanwezige media. Het collectieve rouwproces is in de Verenigde Staten traditiegetrouw een happening van de eerste orde, in Atlanta gistermorgen afgetrapt door Wynton Marsalis die zijn trompet liet huilen op de klanken van Closer walk with thee.

Billy Payne, voorzitter van het organisatiecomité ACOG, zei verheugd en vereerd te zijn om de bezoekers opnieuw in het park te mogen begroeten. Hij verwelkomde bestuursleden, familieleden van de slachtoffers en vergat daarbij niet de naam van de sponsor van het park te noemen. Het blijven voor alles door het bedrijfsleven gefinancierde Spelen.

De morele opsteker nam Andrew Young, co-voorzitter van ACOG, voor zijn rekening. De oud-burgemeester van Atlanta verhaalde van de betekenis van 'het volkspark, waarvoor niemand een kaartje nodig had. Een plek waar de hele wereld welkom was, ongeacht de huidskleur of nationaliteit, en waar geen reden bestond om je buitengesloten te voelen.'

Een moment van stilte bleef beperkt tot nog geen drie seconden. Een rondcirkelende legerhelikopter ronkte onheilspellend, waarop Young niet langer wachtte en om 10.18 uur het park officieel voor heropend te verklaren. Luid gejuich steeg op uit de massa mensen, van wie velen hun tranen de vrije loop hadden gelaten.

Een gospelgroep bracht de stemming erin, de fontein begon aan een waterballet, de lucht van gefrituurde uienringen verspreidde zich over het terrein en met een zucht van verlichting plaatste de officiële Olympische horlogehandelaar zijn koopwaar op de officiële Olympische stoep.

Drie miljoen dollar was het geschatte verlies, maar niemand van de bezoekers die daarom maalde. Menig kritikaster had het hoofd geschud toen het park eerder deze maand voor de eerste maal geopend werd. Een wanstaltelijk architectonisch dieptepunt, werd het genoemd. Een volstrekt mislukte poging de klassieke Olympische sfeer te vangen, eerder een pontificale reflectie van de hebzucht die de Spelen van Atlanta kenmerken.

De overvloed aan commerciële uitingen ten spijt, was het park van meet af aan een doorslaand succes, waar inderdaad gasten uit alle hoeken van de wereld samenstroomden en vriendschap sloten voor zolang de Spelen duren. En ook de bevolking van Atlanta was aangenaam verrast door de opleving van het doorgaans saaie downtown.

Voordat de eerste spade werd gezet, was het gebied gevaarlijk zodra de duisternis was ingevallen. 'Vervallen warenhuizen, waar drugs werden verhandeld en overvallen plaatsvonden', aldus Katharine Deleot.

Gehoopt wordt nu dat de Olympische geest blijft hangen in het park als de bezoekers zijn vertrokken. De herinnering wordt levend gehouden met uiteenlopende verwijzingen naar de Zomerspelen. Meest in het oog springend zijn de 325duizend bakstenen met ingegraveerde namen en teksten.

Elke steen leverde ACOG een bedrag van 35 dollar op. Daarmee is iets meer dan een kwart van de totale bouwkosten (50 miljoen dollar) gedekt. Carl Lewis ligt er. Martina Navratilova, maar ook onbekende Amerikanen als Peter uit Tampa zijn er vereeuwigd.

Op een plaquette zal na de Spelen de herinnering aan de misdaad levend worden gehouden. Daarop staan de namen van Alice Hawthorne en Melih Uzunyol.

De Atlanta Constitution and Journal meldde dinsdagmiddag in een extra editie dat de veiligheidsbeambte die de bom in het Olympisch park ontdekte, nu wordt beschouwd als een van de verdachten van de aanslag. De 33-jarige Richard Jewell zou voldoen aan het profiel dat de FBI heeft samengesteld, maar hij is nog niet gearresteerd of in staat van beschuldiging gesteld. Jewell kwam na de bomaanslag uitvoerig in de publiciteit als de held die door de vondst groter leed voorkwam.

Meer over