Traject- controle kijkt niet zo nauw

Het Openbaar Ministerie roept 'slachtoffers' op zich met mogelijk ten onrechte betaalde bekeuringen te melden bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), dat de verkeersboetes verwerkt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - Een woordvoerder van het OM heeft dit maandagavond laten weten in een reactie op een bericht van RTL Nieuws. In het nieuwsprogramma werd gesteld dat door een fout in de trajectcontrole boven snelwegen jaarlijks 'minstens honderden' onterechte bekeuringen de deur uit gaan. De Nationale Ombudsman zou volgens RTL Nieuws een onderzoek zijn begonnen naar deze misstand.

De ten onrechte uitgeschreven boetes zouden in elk geval geregeld voorkomen bij campers en bedrijfswagens, die zich dus naar verluidt keurig aan de maximumsnelheid houden. Het blijkt dat het controlesysteem campers en bedrijfswagens dan aanziet voor een auto met aanhangwagen, die maximaal 90 kilometer per uur mag.

Het OM erkent de problemen met 'de trajectcontrole', want 'die fouten horen bij het systeem'. 'Het valt niet mee om alle verschillende typen voertuigen - campers, bussen en aanhangwagens - en dan ook weer verschillende lengtes precies te herkennen', aldus de woordvoerder van het OM. 'Het is onmogelijk om het honderd procent goed te doen.'

Jaarlijks zouden tussen de twee- en driehonderd bestuurders van campers en busjes klagen over hun onterechte boete. Niet duidelijk is wie uiteindelijk toch betaalt en wie volhardt in zijn weigering. Het OM noemt deze getallen 'aan de hoge kant'. 'Maar als je het idee hebt dat je aantoonbaar niet zou moeten betalen, zoek dan contact. Dan kan het worden rechtgezet.'

undefined

Meer over