Trainer en directeur Pastoor in spagaat met dubbelrol bij Sparta

Alex Pastoor heeft een probleem: hoe bouwt hij verder aan zijn visie voor Sparta op de lange termijn, nu op de korte termijn degradatie dreigt?

Alex Pastoor zaterdag tijdens Excelsior - Sparta. Beeld anp
Alex Pastoor zaterdag tijdens Excelsior - Sparta.Beeld anp

'Is dat je zwaard', grapt een vrouw in de mixed zone tegen Alex Pastoor, die een zwarte stok in zijn hand heeft. 'Daar is-ie niet scherp genoeg voor', reageert de geplaagde trainer van Sparta gevat, terwijl hij zich een weg baant tussen tal van journalisten die allemaal iets van hem willen.

Niet het gelijkspel (1-1), maar de positie van Pastoor is na afloop van de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Sparta het onderwerp van gesprek. Door tegenvallende resultaten en een laatste plaats op de ranglijst staat de Amsterdammer in Rotterdamse dienst al wekenlang onder hevige druk, al wil hij daar zelf niets van weten. 'De samenwerking tussen de begeleidingsstaf en spelers is vrijwel optimaal. Daar ben ik prima over te spreken.'

Slechte start

Tegen Excelsior lijkt Sparta tegen de vijfde nederlaag op rij aan te lopen. Tot de ingevallen Goodwin kort voor tijd een vrije trap binnenschiet en daarmee het vege lijf van zijn trainer vooralsnog redt. Het verschaft Pastoor een beetje lucht, maar voor hoe lang? In de catacomben van het stadion wil een verslaggever van Fox Sports weten of Pastoor denkt het tij nog te kunnen keren. 'Waarom stel je de vraag op die manier?', antwoordt Pastoor geërgerd. 'Wil jij eraan meehelpen dat de trainer naar de uitgang wordt geduwd?'

Nu Sparta de competitie slecht is gestart zes punten uit negen wedstrijden wordt met de beschuldigende vinger naar Pastoor gewezen. Niet in de laatste plaats omdat hij naast trainer ook technisch directeur is. Het maakt de situatie alleen maar complexer omdat hij zichzelf heeft opgezadeld met buitenlandse aanwinsten die nauwelijks directe versterkingen blijken te zijn.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de stadsderby blijven de Duitser Chabot, Deen Marfelt en Fransman Bambock negentig minuten op de bank. Volgens Pastoor hebben zij tijd nodig, maar die tijd is hem niet gegeven. Het is de onmogelijke spagaat waarin hij zich voortdurend bevindt. Zijn langetermijnvisie als technisch directeur wringt met de prestaties die hij op korte termijn als trainer moet leveren.

'Op de lange termijn is een dubbelfunctie niet wenselijk', erkent voorzitter Rob Westerhof. Volgens hem zijn de twee petten die Pastoor op Het Kasteel draagt een erfenis uit het verleden. Toen Pastoor in 2014 naar Sparta kwam, speelde de club in de eerste divisie. Uit financieel oogpunt besloot Sparta de organisatie zo compact mogelijk te houden en Pastoor een dubbelfunctie te geven.

Wekelijkse yogalessen

Westerhof: 'Destijds konden we ons beperken door de beste spelers uit de eerste divisie te halen. Maar nu we in de eredivisie stappen naar boven willen maken, is het moeilijk om beide functies te blijven combineren. We scouten tegenwoordig wereldwijd en krijgen in de zomerperiode vijfhonderd spelers aangeboden. Die werkzaamheden vallen niet meer te combineren met een andere job.' De club bekijkt momenteel hoe zij de functies kan opsplitsen.

Bij zijn komst veranderde Pastoor de werkethiek binnen Sparta, dat maar niet uit het moeras van de eerste divisie wist te komen. Hij leidde de club twee jaar geleden terug naar de eredivisie en oogstte veel lof met zijn innovatieve manier van werken.

De 50-jarige Amsterdammer behoort tot de nieuwe generatie trainers die out of the box durft te denken. Hij zocht de samenwerking met Defensie en voerde wekelijkse yogalessen in.

De modernist Pastoor wil bouwen, terwijl overleven het belangrijkste is in de positie waarin Sparta zit. De vooruitstrevende visie krijgt hij als een boemerang terug nu de resultaten tegenvallen en de mouwen opgestroopt moeten worden. 'Pastoor is een trainer met een visie, maar hij weet dondersgoed waar het in deze situatie om gaat', zegt aanvoerder
Michel Breuer.

Hoewel de spanning van zijn gezicht valt af te lezen, zegt Pastoor dat alle kritiek hem koud laat. 'Leuk is anders, maar ik krijg er niet heel veel van mee. Ik houd me bezig met wat er aan de binnenkant van de club gebeurt.'

Ook een reeks slechte resultaten brengen de eigenzinnige trainer niet van zijn stuk. Hoe lastig het is voor een trainer om in deze situatie vast te houden aan een visie? 'Dat is in mijn geval uitermate gemakkelijk', aldus Pastoor. 'Hoe groot het rumoer ook is, als je er dertig jaar over hebt gedaan om een bepaalde visie te krijgen, moet je wel heel erg je best doen om daar een barst in te slaan.'

Meer over