'Trafigura aansprakelijk voor gifdumping'

SOEST (ANP) - Advocaat Bob van der Goen heeft Trafigura Beheer in Amstelveen aansprakelijk gesteld voor de gifdumping in augustus in Ivoorkust waardoor tien mensen zijn overleden. Hij eist namens een groot aantal slachtoffers 10 miljoen euro als voorschot op een definitieve schadevergoeding.

Volgens Van der Goen wist Trafigura dat de gecharterde tanker Probo Koala giftige stoffen aan boord had. ,,Dit was meegedeeld aan Trafigura.'' Vervolgens is het giftige afval naar Ivoorkust verscheept om het spul daar voor 15.000 euro te laten verwerken. In Amsterdam zou Trafigura dat honderdduizenden euro's hebben gekost.

Het bedrijf verschuilt zich volgens de raadsman achter het argument dat het geen bemoeienis meer had met het gif, nadat het in Ivoorkust was overgedragen aan het locale bedrijfje Tommy. Van der Goen noemt dit onzin, want Trafigura wist dat er in Ivoorkust geen verwerkingscapaciteit was voor het giftige afval.

Reactie

Het gif is vervolgens 's nachts op diverse vuilstortplaatsen bij de haven van Abidjan gedumpt. Tien mensen overleden als gevolg van de giftige dampen, zeker 44.000 mensen hebben zich gemeld voor medische behandeling en 69 mensen liggen in ziekenhuizen.

Trafigura wil op de schadeclaim voorlopig geen commentaar geven. ,,Het ligt bij onze juristen'', zei een woordvoerder. Eerder verklaarde directeur Eric de Turckheim dat Trafigura zich niet verantwoordelijk acht voor het gifschandaal. Het bedrijf was geen eigenaar meer van het giftige afval toen dat werd gestort in de Ivoriaanse havenstad Abidjan en daar slachtoffers maakte, verklaarde De Turckheim vorige week. De goedkope firma Tommy in Ivoorkust verwerkte het 19 augustus geloste afval niet, zoals beloofd, maar dumpte het. Trafigura voelt zich benadeeld door Tommy.

Meer over