TPG wil af van 5000 postbodes

Postbedrijf TPG gaat de komende vijf tot acht jaar vijfduizend banen schrappen. TPG vindt de bezuiniging noodzakelijk omdat steeds meer informatie via e-mail of internet wordt overgebracht en steeds minder brieven, folders en bankafschriften hoeven te worden bezorgd....

TPG kondigde vorig najaar al aan dat het 320 miljoen euro wilde bezuinigen. Hoeveel banen daarbij verloren zouden gaan was toen nog niet bekend.

In 2000 daalde het postvolume voor het eerst lichtjes, voor dit jaar verwacht TPG een daling van 1,2 tot 1,4 procent. 'We zien ieder jaar een vesnelling in de neerwaartse beweging', zei Koorstra. De komende vijf jaar verwacht TPG een daling van 20 procent.

Om de winstmarge op peil te houden wil TPG de postbezorging verregaand automatiseren. Nu is het nog zo dat de sorteermachine de post alleen op postcode sorteert, de postbode sorteert zijn post vervolgens op straatnaam en op huisnummer. Met nieuwe sorteermachines wil TPG het werk van de postbodes sterk vereenvoudigen. Voortaan krijgt de postbode een kant-en-klaar pakket en kan hij direct zijn ronde gaan lopen. Voor de postbezorger nieuwe stijl wil TPG parttimers werven.

Of gedwongen ontslagen nodig zijn hangt volgens Koorstra af van de snelheid waarmee Nederland overstapt van de traditionele post op de digitale.

Na de reorganisatie werken er bij TPG Post nog zo'n 25 duizend mensen. Bijna de helft hiervan, elfduizend, zijn bezorger nieuwe stijl met een lager inkomen dan de huidige postbodes. Koorstra: 'Eenvoudiger werk wordt ook minder betaald.' De nieuwe sorteermachines worden sinds vorige najaar getest bij een postbezorgbedrijf in Milaan dat eigendom is van TPG.

Meer over