Toverdoos

Wetenschap zoals op de Nederlandse televisie, dat is in Amerika volstrekt ondenkbaar, zei Robbert Dijkgraaf in DWDD.

Gisteravond werd de argeloze kijker op zijn wenken bediend, met items over de wondere wereld van de wetenschap. Even tevoren had DWDD immers dr. Adriaan Tuiten aan tafel. De wetenschapper werkt aan een soort Viagra voor 'vrouwen die lijden aan geen zin in seks'.

Een lustpil voor vrouwen, dat is een beetje een giebelig onderwerp. Op de achtergrond stond gedurende het hele gesprek een foto geprojecteerd van een paneel met veel knopjes. (Een hifi-versterker? Een tijdmachine?) Een verspreking van tafeldame Sylvana Simons wekte de lachlust: 'Wanneer dacht u: ik ga door tot het gaatje...eh...tot ik hem heb?'

Tuiten, lang werkzaam op de Universiteit van Utrecht, legde uit: 'Je doet onderzoek naar hormonale regulatie van gedrag. Ik was al een eigen bedrijf begonnen, en toen kwam ik op het idee, en dan denk je: ik kan beter produceren en er veel geld aan verdienen dan publiceren.'

De vondst was een 'spectaculaire ontwikkeling', citeerde Matthijs van Nieuwkerk enthousiast. Maar het 'nieuws' is al tijden te vinden op internet, onder meer op de site van Tuitens bedrijf. Het echte nieuws was misschien dus eerder dat het Tuiten gelukt was er The New York Times mee te halen, wat de deur weer opent naar de poortwachters van de FDA en daarmee de Amerikaanse markt.

Mocht dat lukken, dan liggen Tuiterts pillen in 2016 bij de apotheek, zei hij. En ging hij 'heel veel geld' verdienen. Miljarden misschien. Niet om een boot van te kopen, maar om 'meer onderzoek te doen', zo beloofde hij.

Simons, die de leiding van het gesprek ongeveer op zich nam, vroeg nog naar nut en noodzaak van zulke pillen, maar een vraag naar eventuele bijwerkingen en andere gevolgen ontbrak. Van Nieuwkerk: 'We zijn trots op Adriaan Tuiten!'

Tezelfdertijd bracht het achtuurjournaal van de NOS (dat geen wetenschapsredactie heeft) al even verheugend nieuws: een 'wetenschappelijke doorbraak' van het AMC en 'een topinstituut in Lausanne'. 'De droom van de eeuwige jeugd'. Over de 'doorbraak' was die middag gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Rob Trip legde uit: bij wormen en muizen hadden de knappe koppen een gen gemanipuleerd dat 'de energiecentrale van cellen vertraagt', waardoor het leven van wormen met de helft verlengd kon worden.

Als dat bij dieren kon, kan het ook bij mensen, opperde verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal. Dat bevestigde de wetenschapper van het AMC, Riekelt Houtkooper, in een wat grof geknipt gesprekje.

'Kan ik 120 worden?', droomde de verslaggever hardop. Dokter dacht 'dat het in theorie mogelijk moet zijn', en nog in goede gezondheid ook. Over de wenselijkheid liet hij zich niet uit, over de reële haalbaarheid evenmin, maar misschien moest je als kijker vertrouwen op de creativiteit van de wetenschappers, zoals Robbert Dijkgraaf het eerder zei. Houtkoopers wormen werden in elk geval 'blij oud', verzekerde de wetenschapper.

Bosch van Rosenthal: 'U hebt een heleboel kijkers blij gemaakt.'

Houtkooper: 'Ik hoop het'.

Missie geslaagd: in deze huiskamer sloegen alle metertjes door, na deze feestelijke avond. Lustig neukend naar je 120'ste: het kan. Met televisie als hemelse toverdoos.

undefined

Meer over