Tourvoorspelling - Vroege fase der wanhoop: de aanvallers moeten het nu doen

Tourverslaggever Marije Randewijk brengt elke dag op Volkskrant.nl haar voorspelling voor de etappe. Vandaag: etappe 12 St.Jean-de-Maurienne - Annonay, 226 kilometer. Het is echt zo'n Luis-Leon Sanchez-rit. Maar ja, die kan niet elke dag de meubelen redden voor Rabobank.

Marije Randewijk
Sandy Casar Beeld ap
Sandy CasarBeeld ap

Dat is weer een lange etappe.
Kun je wel zeggen. De renners zitten er, daags na zo'n zware bergrit, nooit op te wachten. Zeker niet omdat het weer zo hard zal gaan.

Waarom denk je dat het hard gaat?
Het is geen specifieke etappe voor de sprinters, noch voor de klassementsrenners. Het is een rit voor de aanvallers, en daarvan rijden er in het peloton héél veel rond, dat hebben we afgelopen zondag wel gezien.

Wat is de precieze definitie van een aanvaller?
Plat gezegd? Een aanvaller is iemand die in een ploeg rondrijdt die deze Tour nog niets heeft klaargespeeld. Nu ja, dat is niet helemaal zo natuurlijk. Een aanvaller kan ook uit een ploeg komen die al heel veel gewonnen heeft, en zoveel moraal heeft dat hij het ook wil proberen. Maar de eerste groep is het wanhopigst.

Durf het bijna niet te zeggen, maar bedoel je ploegen als Vacansoleil en Rabobank?
Schot in de roos! Maar ze zijn niet alleen hoor. Wat te denken van Euskaltel, Katoesja, Lampre, AG2R, Orica, pfff, het zijn er te veel om op te noemen. Normaal breekt de fase van de wanhoop pas in de laatste week ergens aan. Maar er zijn volgende week nog behoorlijk wat bergritten, dus moeten de aanvallers het de komende dagen doen.

Jij denkt niet dat het een massasprint zal worden?
O, dat kan heel goed hoor. Thor Hushovd won vorig jaar ook een Pyreneeënrit over de Aubisque, al eindigde die rit niet op een massasprint. De vraag is welke ploeg het peloton bij elkaar wil houden om het op een massasprint te laten eindigen. Sky zeker niet, Lotto verwacht ik ook niet. Orica-Greenedge misschien.

En Argos?
Nee, Argos niet. Als de situatie zich voordoet zal Argos Tom Veelers in stelling brengen, maar daar zullen ze toch zeker niet heel veel mannen aan opofferen. Mark Cavendish en André Greipel rijden ook nog rond in het peloton.

Dus wat denk je van vandaag?
Het is ideaal om weg te rijden met die cols van eerste categorie in het begin, de Grand Cucheron en de Granier. Daarna zal er gecontroleerd worden, het gaat in dalende lijn richting Annonay, dus de snelheid ligt hoog.

Heb je namen in gedachten?
Het is echt zo'n Luis-Leon Sanchez-rit. Maar ja, die kan niet elke dag de meubelen redden voor Rabobank. Maar dan weet je wel een beetje wat voor een etappe het is. Gooi er maar een naam in, ik heb echt geen idee. Philippe Gilbert zou het moeten kunnen, maar wil die, kan die? Egoi Martinez dan? Ik gok toch maar op Sandy Casar.

Meer over