Tourvoorspelling: 'Met Sagan in het geel wordt het nooit saai'

Wielerverslaggevers Iwan Tol en Pieter Sabel reizen mee in de wielerkaravaan en doen elke dag een voorspelling. Vandaag Pieter Sabel over de derde etappe. Van Granville naar Angers: 223,5 kilomter.

Redactie
Vlnr: Cavendish, Kittel en in de Duitse kampioenstrui Griepel Beeld anp
Vlnr: Cavendish, Kittel en in de Duitse kampioenstrui GriepelBeeld anp

Zo, we verlaten Normandië.

Dat doen we zeker, vanuit Granville, voor Normandische begrippen een behoorlijk lieflijk plaatsje aan de kust. Mode-icoon Christian Dior ligt er begraven. We rijden lichting Angers, waar ze volgens de Fransen zelfs het zuiverste Frans spreken. Zeg maar ABF. Bloemenmarkten, de Maine stroomt er doorheen: bij de Avondetappe zullen ze moeiteloos de eerste minuten kunnen vullen. Ook vlakbij het gebied waar ze de nogal te vermijden Rosé d'Anjou produceren trouwens. Zuurstokwater doorgaans, als je het ons vraagt.

Doen we niet, we zijn er voor het fietsen.

Ik wil de televisiecommentatoren een beetje helpen. Het wordt een lange, vlakke rit waarin er vermoedelijk genoeg tijd is om te praten over andere zaken dan wat er nu in het peloton gebeurt. Dat Angers bijvoorbeeld voor de negentiende keer aankomstplaats is en Walter Godefroot de etappe die in Angers van start ging won in 1967, het jaar dat Tom Simpson overleed op de flanken van de Mont Ventoux. Die berg krijgen we dit jaar ook weer.

Houd je even in zeg. Vandaag wordt het dus 'saai'.

Nee joh. Peter Sagan rijdt sinds gisteren in het geel, saai kan het niet worden. Die trui zal hij willen behouden. Dus reken er maar op dat hij meesprint. Deed hij zaterdag ook niet onverdienstelijk trouwens, toen hij mee bleek te kunnen met Cavendish, Greipel, Kittel en de rest. En dat hij in goede doen is, bewees hij zondag met etappewinst en die gele trui dus.

Waar letten we op?

Beetje flauw, maar of Alberto Contador op zijn fiets blijft zitten. Twee dagen, twee valpartijen. En een achterstand van 1 minuut. Daar kan geen om Sagan juichende ploegbaas Oleg Tinkov meer iets aan veranderen. Verder is het zien of de sprinttrein van Lotto-Jumbo het houdt en Dylan Groenewegen goed afgezet kan worden om zich eens écht te meten met de snelsten.

Blijft iemand hem voor?

We denken toch van wel. De redenering is als volgt: Kittel is zondag gevallen, Cavendish heeft zijn ultieme kunststuk al laten zien, Coquard en Kristoff kunnen het de echt snelle mannen niet moeilijk genoeg maken, Sagan neemt geen risico om in het geel te blijven. Het mag dan iets oplopen aan de finish, moeilijk genoeg om mannen als Degenkolb te tippen wordt het vermoedelijk niet.

Blijft over: Greipel.

Die wil wraak. Greipel dus.

Meer over