Tourvoorspelling: Herhaalt de geschiedenis zich op La Toussuire?

Wielerverslaggevers Iwan Tol en Bart Jungmann reizen mee in de wielerkaravaan en doen elke dag een voorspelling. Vandaag Bart Jungmann over de negentiende etappe van de Tour de France: van Saint-Jean-de-Maurienne naar La Toussuire

Bart Jungmann
Chris Froome in de gele trui. Beeld afp
Chris Froome in de gele trui.Beeld afp

En als de geschiedenis zich herhaalt?

En als de geschiedenis zich herhaalt? Dan gaat Geraint Thomas, de Robin van deze Tour, op vier kilometer van de finish in de aanval. Zijn kopman Christopher Froome, de Batman van deze Tour, blijft in wanhoop achter. Ploegleider Servais Knaven vraagt Thomas, via het interne communicatiesysteem, waarmee hij in godsnaam bezig is. Is Froome wel akkoord? Dat blijkt de geletruidrager duidelijk niet te zijn. Hij is, op z'n Engels gezegd, pissed off.

Waar zou zich dat moeten afspelen?

Op de laatste beklimming van de dag: La Toussuire. In 2012 gebeurde iets soortgelijks op deze berg binnen de ploeg van Sky. Op dat moment was Froome nog Robin en werd de rol van Batman vervuld door Bradley Wiggins. De eerste tartte het gezag van de laatste en dat werd breed uitgemeten in de media. Beide echtgenotes bemoeiden zichzelf er mee op Twitter en in retrospectief is op La Toussuire de machtswisseling binnen Sky ontkiemd.

Nogal een berg dus

Zes jaar eerder, in 2006, kreeg Floyd Landis een enorme inzinking op La Toussuire. Hij raakte er zijn gele trui kwijt aan de Spanjaard Oscar Pereiro. Maar een dag later zette Landis de zaken alweer recht in een machtige ontsnapping die hem solo naar de finish in Morzine leidde. Helaas voor de Amerikaan bleek zijn testosteron zodanig ontwricht dat er sprake moest zijn van doping. De gele trui die hij in die etappe verdiende, werd hem afgenomen.

Floyd Landis in Parijs in 2006. Beeld afp
Floyd Landis in Parijs in 2006.Beeld afp

Gaat de geschiedenis zich herhalen?

De Tour heeft het hard nodig, maar het zal niet gebeuren. Aan alles is duidelijk dat de verhoudingen in de top van het klassement zijn uitgekristalliseerd. Het wordt weer een korte en hevige etappe, slechts 138 kilometer. Vanaf de start in Saint-Jean-de-Maurienne gaat het meteen omhoog over de onbekende Col du Chaussy. Verderop wacht de Col de la Croix de Fer, eentje van buitencategorie. En dan als slotakkoord La Toussuire, een klim van 18 kilometer.

Vermoedelijke winnaar?

Chris Froome. Geen paleisrevolutie dit keer. De geletruidrager wil ook in de Alpen nog een keer zijn stempel drukken.

Meer over