Update

Tour maakt zich op voor koninginnenrit: 2 cols van buitencategorie

Klassementsrenners die nog de ambitie hebben om Bradley Wiggins uit het 'geel' te rijden, moeten woensdag de aanval kiezen. Tijdens de koninginnenrit van de 99e editie van de Ronde van Frankrijk krijgen de renners te maken met twee cols van de buitencategorie en twee bergen van de eerste categorie.

null Beeld epa
Beeld epa

Een ideaal routekaartje om de leider in de algemene rangschikking te attaqueren.

De etappe voert van Pau naar Bagnères-de-Luchon, over 197 km. De rondgang door de Pyreneeën voert langs vier fameuze cols: de Aubisque, Tourmalet, Aspin en Peyresourde. Vanaf die laatste klim gaat het dan nog 16 kilometer bergafwaarts naar Bagnères-de-Luchon, dat net als Pau een rijke tourgeschiedenis heeft.

De eerste bergrit ooit in de Tour startte er in 1910. De tweede, in datzelfde jaar, eindigde er. Beide keren was de winst voor de Fransman Octave Lapize. De laatste keer dat de Tour er kwam, was het feest. De Franse volksheld Thomas Voeckler pakte er de ritzege.

Wiggins heeft 2.05 voorsprong op Froome, maar kan aanvallen verwachten van de Italiaan Vicenzo Nibali (3e, op 2.23) en de Australische titelverdediger Cadel Evans (4e, op 3.19).

Meer over