Touched by Auschwitz, Later Live, Nooit meer slapen

Iedere dag zet de Volkskrant de beste kijktips voor u op een rij.

de redactie
null Beeld BBC
Beeld BBC

Touched by Auschwitz

Canvas, 20.40 uur

Tweedelige BBC-documentaire waarin de Britse historicus Laurence Rees een aantal overlevenden van Auschwitz laat vertellen hun leven sinds de bevrijding uit het kamp. Rees reist af naar Jeruzalem, Tel Aviv en Beieren, waar hij ontmoetingen heeft met drie bijzondere Auschwitz-gevangenen en hun familie.

Brandpunt

NPO 2, 20.25 uur

Hoe diep is de georganiseerde misdaad doorgedrongen in de Brabantse politiek? Liesbeth Staats gaat op onderzoek uit. Daarnaast reconstrueert Aart Zeeman het leven van een verloren soldaat in Arnhem-Zuid: nu een nieuwbouwwijk, maar in 1944 vond er een bloedige strijd plaats tussen Britten en Duitsers.

Herrie in Hotel Spaander

RTL 4, 21.30 uur

Tv-kok Herman den Blijker en zijn vaste hotelier Willem Reimers doen een poging om het 130 jaar oude familiehotel Spaander uit Volendam in zijn oude glorie te herstellen. Het tweetal deelt de lakens uit aan broers Albert en Evert, de onervaren directeuren die hun Volendamse koppigheid overboord zullen moeten zetten.

Chef-kok Herman den Blijker. Beeld anp
Chef-kok Herman den Blijker.Beeld anp

2Doc: Elk gezicht heeft een naam

NPO 2, 23.00 uur

Op 28 april 1945 voeren schepen met overlevenden uit Duitse concentratiekampen van uiteenlopende komaf (Joden uit heel Europa, maar ook Noorse krijgsgevangenen en Britse spionnen) de haven van het Zweedse Malmö binnen. In deze documentaire kijken de overlevenden voor het eerst naar de beelden van die dag.

Later Live... with Jools Holland

BBC 2, 23.00 uur

Zangeres Florence Welch is met haar band Florence and the Machine te gast om nummers te spelen van het nieuwe album How Big, How Blue, How Beautiful. Ook singer-songwriter James Taylor treedt op: voor het eerst in dertien jaar schreef hij nieuwe nummers, verzameld op het album Before This World.

Zangeres Florence Welch. Beeld ap
Zangeres Florence Welch.Beeld ap

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt over kunst kijken en kunst maken met beeldend kunstenaar Jasper Krabbé (1970), die in zijn nieuwe boek Atelier Krabbé vertelt over zijn eerste jaren als graffitikunstenaar in Amsterdam, over de kunst van het etsen, kleurgebruik, de rol van critici en de schoonheid van het alledaagse.

Meer over