Touber-tapes

Vorige week werd in deze rubriek het vermoeden geuit dat het VPRO-programma De Avonden op 747 AM een typisch mannenprogramma was....

Dat blijkt het na een paar avonden luisteren inderdaad te zijn. De redactie bestaat voor het overgrote deel uit mannen en ook in de meeste onderwerpen spelen mannen de hoofdrol. Op zichzelf is dat niet erg, want kwaliteit is niet seksegebonden. Maar elke werkdag drie uur radio over cultuur maken is een hele opgave. Dan kan het handig zijn enige diversiteit in de redactie aan te brengen.

Zo vaak en zo lang uitzenden brengt om logistieke redenen met zich mee dat er veel opgenomen materiaal moet worden gepresenteerd. Dat is wél jammer te noemen, want live is toch een van de charmes van radio. Gisteren bijvoorbeeld was het gesprek met oud-Volkskrant -journalist Hans Heg, die vrijdag voor de VPRO een muziekprogramma op Radio 4 gaat presenteren, op de band opgenomen, met op de achtergrond het geluid van een motorgrasmaaimachine. Had Heg niet even naar de studio kunnen komen? Hij woont in Amsterdam, waarvandaan het programma wordt uitgezonden. Dat het onderdeel Radio Bergeijk ook op band staat, is een stuk logischer, want die sinds 2001 uit de hand gelopen grap, is een hoorspel met typetjes. Wat het in De Avonden doet is overigens onduidelijk. Op zaterdagmiddag is het ook op Radio 1 te horen, wat net zo goed onduidelijk is, want Radio Bergeijk bevat geen spatje nieuws. Leuk is het wel, dat moet gezegd.

Hoogtepunt gisterenavond was echter deel acht van het dossier Gerard Reve. En dan niet zozeer het interview dat de schrijvende journalist Tom Rooduijn in januari 2000 met de toen al licht dementerende Reve had, maar de eerste fragmenten van wat de redactie trots de 'Touber tapes'noemt. De in 1975 plotseling overleden tv-regisseur Rob Touber sprak een jaar daarvoor met Reve op zijn Geheime Landgoed in Frankrijk, en trof toen een nog felle en geestige Gerard Reve aan, die Mulisch een warhoofd noemde en Wolkers een schrijver voor mensen die niet kunnen lezen.

Die tapes zijn, voorzover mij bekend, nooit eerder uitgezonden. Presentator Wim Noordhoek liet weten dat hard wordt gewerkt aan de cd-doos met Reviana.

Maar vooralsnog kunnen we bij de radio terecht. Volgende week dinsdag is de volgende uitzending. Een uurlang Touber-tapes. Aanbevolen!

Meer over