nieuws

Totale lockdown in Libanon: ook boodschappen doen verboden

Libanon maakt zich op voor een totale lockdown, waarbij inwoners 11 dagen lang het huis niet mogen verlaten, ook niet om boodschappen te doen. Supermarkten en bakkerijen mogen nog wel bezorgen.

Lege straten in het centrum van Beiroet. Beeld EPA
Lege straten in het centrum van Beiroet.Beeld EPA

Ondanks de huidige, mildere lockdown blijft het aantal besmettingen in Libanon stijgen tot gemiddeld ruim 4 duizend meldingen per dag op bijna 7 miljoen inwoners. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn de IC-bedden in het land nagenoeg vergeven.

Of de nieuwe strenge maatregelen het gewenste effect hebben, valt te bezien. Voorlopig leidt de dreiging van 11 dagen binnen blijven juist tot extra drukte in de Libanese hoofdstad Beiroet. Inwoners proberen nog gauw te hamsteren voordat de winkels sluiten. Vers-artikelen zijn uitverkocht en bij bakkerijen staan rijen.

Hoewel de supermarkten mogen blijven bezorgen, heeft het hoofd van de Libanese supermarktenbond laten weten dat er geen capaciteit is om dat ook daadwerkelijk bij iedereen te doen. Te midden van de chaos is de – vastgestelde – prijs van het brood met 10 procent omhoog gegaan.

Het vliegveld van Beiroet mag open blijven, maar inkomende reizigers moeten afhankelijk van hun bestemming tussen de 3 en 7 dagen in een hotel in quarantaine.

Lees ook
Libanon kampt met een opleving van coronabesmettingen als gevolg van vakantievierende emigranten en uit de hand gelopen feestjes.

Inwoners van Beiroet staan in de rij om voorraden in te slaan voor de komende lockdown, waarin ook supermarkten gesloten blijven. Beeld AP
Inwoners van Beiroet staan in de rij om voorraden in te slaan voor de komende lockdown, waarin ook supermarkten gesloten blijven.Beeld AP
Meer over