Tot zes jaar cel voor Quote 500-bende

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART DIRKS

DEN HAAG - De inbrekersbende uit de Haagse Spoorwijk die systematisch adressen van Quote 500-rijken afging, is vrijdag zwaar gestraft. De rechtbank gaf drie hoofdverdachten zes jaar cel voor inbraak en witwassen, conform de eis. Tien van de achttien verdachten zijn veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie.

'U pleegde geen gewone inbraken, maar buitengewone inbraken bij rijke mensen die riant wonen in vrijstaande villa's. Vaak heeft u vele tonnen buitgemaakt: contant geld, juwelen en peperdure horloges', zei de voorzitter van de rechtbank vrijdag tegen de hoofdverdachten. 'De inbraken waren des te akeliger omdat u ze pleegde terwijl de inwoners thuis waren en het alarm af stond. We nemen het met een korreltje zout dat er geen geweld is gebruikt, want u nam altijd pepperspray mee.'

Onder meer oud-minister Herman Heinsbroek, vastgoedmagnaat Cor van Zadelhoff en Frits van Eerd (Jumbo) zijn slachtoffer. De inbraken zijn gepleegd door Jan H. en de broers Terrence en Steffie L. Zij kregen elk zes jaar onvoorwaardelijk. Ook moeten ze bijna 35 duizend euro schadevergoeding betalen aan een slachtoffer.

Een derde broer, Rocky L., kreeg drie jaar cel voor onder meer witwassen. Het OM had vijf jaar geëist, maar volgens de rechtbank staat niet onomstotelijk vast dat Rocky altijd degene was die op zijn computer adressen, de goudprijs en de waarde van buitgemaakte horloges opzocht.

Tante Cor, de moeder van het drietal, kreeg twaalf maanden, waarvan twee onvoorwaardelijk. Die tijd heeft ze al in voorarrest gezeten. Alle inbraken werden in haar kleine woning beraamd. Justitie had 24 maanden geëist.

In totaal zijn achttien personen veroordeeld tot taak- of celstraffen, bijvoorbeeld omdat ze hielpen met het huren van auto's, het bewaren van gestolen goederen of het inleveren van sieraden en goud bij juweliers. Opvallend is de betrokkenheid van een vrouwelijke ambtenaar van de gemeente Den Haag. Zij zocht in de bevolkingsadministratie adressen op van rijke Nederlanders. De rechtbank neemt het haar ernstig kwalijk dat ze haar ambtseed heeft geschonden.

Voor de arrestatie in oktober 2012 van de hoofdverdachten volgden politie en justitie al een jaar intensief een criminele jeugdgroep in Spoorwijk, een vooroorlogse buurt van Den Haag. De wijk heeft volgens het OM een historie van overlast en criminaliteit. Een harde kern wordt er nog steeds in de gaten gehouden. Het OM en de veroordeelden kunnen nog in beroep gaan.

undefined

Meer over