Tot vier jaar cel voor Bulgarenfraude

De voortvluchtige hoofdverdachte Mehmet K. van de zogeheten Bulgarenfraude heeft vandaag vier jaar cel gekregen van de rechtbank in Rotterdam. Hij en zijn medeverdachten, die achttien maanden tot drie jaar cel kregen, hebben zich schuldig gemaakt aan fraude met huur-, en zorg- en kinderopvangtoeslagen op naam van Bulgaren.

Fragment uit de brief van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over de fraude met huur- en zorgtoeslagen. Beeld null
Fragment uit de brief van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over de fraude met huur- en zorgtoeslagen.

Tegen de Turkse Nederlander K. was ook vier jaar geëist. Justitie ziet hem als het 'administratieve middelpunt' van de fraude. Vanuit zijn kantoor werden in ruim een jaar tijd meer dan duizend aanvragen verstuurd.

K. was niet bij zijn proces aanwezig. Volgens het OM is hij de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije. De andere verdachten, Krasen G., Asen Z. en Alien D., Ivelin A. en Boris A., zijn uit Bulgarije afkomstig.

Bulgarenfraude

In Bulgarije werden mensen geronseld, met busjes naar ons land gebracht en vervolgens ingeschreven op een adres in Nederland. Daarna werd een burgerservicenummer aangevraagd en een bankrekening. De verdachten beschikten volgens justitie over de bankpassen. Zo konden ze het geld van de toeslagen incasseren. 'Aanvragers' kregen 500 euro contant en gingen daarna terug naar Bulgarije.

Volgens de rechtbank hebben de fraudeurs 'op doortrapte wijze misbruik gemaakt van het systeem van de Belastingdienst dat is ingesteld om grote aantallen aanvragen voor toeslagen zo snel mogelijk te kunnen verwerken'. Het vertrouwen in dat systeem is zo door de fraudeurs ondergraven, puur voor hun eigen financiële gewin, aldus de rechters.

Volgens het OM is voor ongeveer 10 miljoen euro aan valse aanvragen ingediend. De fiscus heeft voor ongeveer 5,6 miljoen euro aan toeslagen uitgekeerd.

Weekers

De Bulgarenfraude kwam in 2013 aan het licht via de tv-rubriek KRO Brandpunt. De Tweede Kamer verweet toenmalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers dat hij nooit rechtstreeks contact had gezocht met zijn Bulgaarse collega. Weekers trad af kort na een Kamerdebat over de vertraging in de uitbetaling van toeslagen aan mensen die er wel recht op hebben.

Meer over