Tot in het ridicule kantelt Van Persie het perspectief

AMSTERDAM - Niet alleen de fans van Oranje, maar ook de supporters van Manchester United vallen elkaar in de armen als Robin van Persie kort voor rust scoort tegen Spanje en zijn doelpunt viert met Louis van Gaal. Nederland juicht om de 1-1, de terugkeer in de eerste groepswedstrijd. De aanhang van United ziet een voorproefje van het nieuwe seizoen.

Nederland laat de scepsis langzaam varen. In Manchester kijken ze elkaar eens indringend aan. Wat belooft dit voor straks? Hebben ze goud in handen?

Daar hangt hij dan in de lucht, de aanvoerder van Oranje, in de 44ste minuut van Spanje - Nederland. In duikvlucht, op weg naar het grote geluk. De artiest R. Kelly zong ooit dat hij geloofde dat hij kon vliegen. Op deze avond in Salvador gelooft Van Persie hetzelfde. Sterker nog: hij vliegt. Een eenpersoonsvlucht is vertrokken naar een roze wolk.

Beb Bakhuys is de eerste naam die in de gedachten opkomt bij het zien van de 1-1, kort voor rust. Was hij het niet die ooit scoorde met wat een snoekduikkopbal heette te zijn?

Nu is daar Van Persie met een wereldgoal, na een afgemeten pass van Daley Blind. Prachtig is te zien hoe Casillas aan de grond genageld staat. De teen van de doelman van Real Madrid groeide uit tot mythische proporties, vanwege zijn redding op de inzet van Arjen Robben in de WK-finale van 2010. Nu moet hij passen.

Uitzinnig van vreugde rent Van Persie naar de kant. Op zoek naar de bank. Op zoek naar de bondscoach die volgend seizoen ook zijn clubcoach zal zijn. Ze slaan de handen ineen. Dit was de bedoeling. Dat spreekt uit die high five.

Komend seizoen bij Manchester United, op Old Trafford, het zogeheten Theatre of Dreams, zal dat beeld wellicht vaker te zien zijn. Daar zal Van Gaal weer orde op zaken moeten stellen. United weer aan het winnen krijgen, zoals de club gewend was onder Sir Alex Ferguson.

De Engelse pers volgt het tweetal in Brazilië alleen al om die reden met argusogen. Hoe reageren ze op elkaar? Welke chemie hebben Van Gaal en Van Persie? Er is veel te ontdekken voor de Britse volgers.

Als je uit Nederland komt, telt dat allemaal even niet. Eerst moet blijken of dat nieuwe systeem met vijf verdedigers en twee spitsen werkt. Eerst weten of Oranje een kans maakt in die veelbesproken poule met de wereldkampioen en het ook sterke Chili.

Dan tellen al die lullige oefenpotjes tegen Ecuador, Ghana en Wales niet. Nu gaat het om wat voetballers 'het echie' noemen. Kan Van Persie, die tijdens het WK van 2010 in de schaduw stond van Wesley Sneijder, er nu wel zijn toernooi van maken? En is Van Gaal de coach die hem begrijpt?

Nederland - Spanje is geen test meer, maar een examen. Kan Oranje de scepsis wegnemen? Eerst denk je van niet. Maar na die fenomenale gelijkmaker van Van Persie kantelt het perspectief volledig. Tot in het ridicule.

Oranje komt op 2-1 door Robben en op 3-1 door De Vrij, nadat Van Persie het Casillas lastig had gemaakt. Direct na dat doelpunt incasseert de aanvoerder geel voor een iets te drieste tackle op Busquets. Dat zal de adrenaline zijn geweest, de extase.

Als Casillas in de 72ste minuut opzichtig in de fout gaat, kan Van Persie opnieuw toeslaan en maakt hij 4-1. De twijfels over zijn fitheid zijn weg. In de 79ste minuut haalt Van Gaal hem naar de kant. Nu slaan ze beide handen tegen elkaar. Hij zit amper of Robben maakt er 5-1 van. De wereld staat op z'n kop en die omgekeerde wereld ziet er machtig mooi uit.

undefined

Meer over