Tot in de schoenen op zoek naar wiet

Minister Ter Horst ziet tevreden toe hoe de drugscontrole aan de grens bij Eijsden verloopt, en belooft meer geld...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

EIJSDEN De Franstalige Belg in zijn glimmend zwarte Audi Cabrio is duidelijk niet blij met de drugscontrole van het Joint Hit Team van de Nederlandse en Belgische politie op de laatste parkeerplaats voor de grens. Verschillende keren heft hij de armen ten hemel, terwijl agenten zijn wagen doorzoeken en 25 gram aan marihuana vinden. ‘Alleen maar om zelf te roken’, verdedigt hij zich. ‘En waarom wordt dit gefilmd?’, briest hij, wijzend op de draaiende televisiecamera’s.

Want de pers én minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zijn maandagmiddag uitgenodigd om de drugscontrole op parkeer- en tankstation Knuvelkes langs de A2 bij te wonen. Vooral jonge berijders van auto’s met Belgische, Franse en Duitse kentekenplaten worden door motoragenten het parkeerterrein op geleid. Veel zakjes wiet en hasj worden in beslag genomen. Want het is verboden om verdovende middelen over de grens te brengen.

De actie is niet alleen bedoeld om af te schrikken. De politie hoopt van de drugstoeristen ook te weten te komen waar de drugs zijn gekocht. Want Maastricht telt niet alleen vijftien coffeeshops, maar ook veel illegale drugspanden.

‘Merde’, mompelt een jonge Fransman naast zijn Fordje. Politieagenten trekken lichtblauwe handschoenen aan en fouilleren de drugstoeristen van top tot teen. Broekspijpen worden betast en uitgeschud. De agenten kijken zelfs onder de binnenzolen van schoenen. Ook wroeten ze minutieus kofferbakken door.

Minister Ter Horst en burgemeester Leers van Maastricht kijken tevreden toe. De Limburgse hoofdstad trekt ruim anderhalf miljoen drugstoeristen per jaar. Zij komen vooral voor de coffeeshops. Maar drugsrunners langs de A2 proberen de buitenlanders te onderscheppen en naar illegale drugspanden te brengen, waar ook harddrugs worden verkocht.

De drugsrunners, die vooral van Marokkaanse afkomst zijn en uit de Randstad komen, zijn ‘levensgevaarlijk’, aldus Leers. ‘Ze rijden hier als gekken over de weg om Fransen en Belgen op te zoeken. Ze drukken anderen van de weg, intimideren ze en schuwen zelfs geweld niet om mensen tot drugsaankoop te dwingen.’

Vorige maand reden drie drugsrunners uit Rotterdam zich te pletter tegen een betonnen muur langs de A2, in wat vermoedelijk een straatrace was met een andere drugsauto. Leers greep dat ongeluk aan om de honderden drugsrunners de oorlog te verklaren. Hij deed ook een dringend beroep op ‘Den Haag’ voor extra steun. Gisteren werd hij op zijn wenken bediend. Minister Ter Horst maakte op het parkeerterrein bekend dat ze 900.000 euro beschikbaar stelt voor ‘intensivering van de aanpak van drugsrunners in Zuid-Limburg’.

Met het geld wil de politie onder meer drie mobiele camera’s voor automatische nummerplaatherkenning in gebruik nemen. Kentekens van drugsrunners worden opgeslagen in de computer, waarna de camera’s automatisch ‘een piepje’ geven als ze weer langsrazen over de A2.

Maandagmiddag worden geen drugsrunners gesnapt. Maar die zijn ook vooral actief aan de andere kant van de A2, vanaf Luik in de richting van Maastricht.

Meer over