Tot de afsprong klopt alles nog

ANTWERPEN - Die landing, dat was het oude liedje. Daar ging het zaterdag weer mis met de nog altijd gloeiende medailleambities van voormalig wereldkampioen Yuri van Gelder. Na zijn afsprong, een dubbele streksalto achterover met hele schroef, zette hij bij het neerkomen de rechtervoet een stukje naar achteren.

Die onzuivere landing verstoorde het beeld van de volledige controle dat de jury van een vermaard ringturner eist. Het stapje in de WK-finale kostte eentiende punt, maar qua eindindruk kan het zelfs tweetiende hebben gekost, berekenden Van Gelder, zijn coach Van Bokhoven en ingewijden.

Er was meer onzuiverheid in de oefening van elf elementen, waarvan de negen beste plus de afsprong tellen. Er was een beentje los in 'een rolletje', er was een moment van correctie in de handstand. En er zat, de jury was streng, een hoek in de uitvoering van de streksalto. Gestrekt was niet helemaal gestrekt. 'Dat kost je zomaar tweetiende of drietiende punt', zei Van Gelder zaterdagmiddag.

De Nederlander, de wereldkampioen in 2005 in het verre Melbourne, bleef voor het vierde jaar op rij zonder grote prijs. Het volle Sportpaleis van Antwerpen had 'Lambertus van Gelder' naar een medaille willen schreeuwen. Het geschiedde niet. Hij bleef 0,133 van het erepodium verwijderd, 0,267 van het WK-goud, dat vooral wegens een schitterende afsprong voor de olympisch kampioen Arthur Nabarrete Zanetti uit Brazilië was.

Wie zaterdag na de vijfde plaats een aangeslagen Yuri van Gelder verwachtte, had het mis. 'Ik ben nog altijd de sterkste. Zeker in de krachtelementen kan ik iedereen hebben. Alleen die afsprong zit in de weg', was zijn analyse.

Het tobben met de afsprong dateert van jaren terug. In Aarhus 2006 was hij volgens eigen zeggen 'twee seconden wereldkampioen' voordat de supervisor van de jury de uitslag wegens een gehoekte in plaats van een gestrekte uitvoering van de afsprongsalto met drietiende punt corrigeerde. Van Gelder kreeg toen brons.

In 2011, er waren jaren van een dopingstraf en een plotse verdwijning voorbijgegaan, diende Van Gelder, bij de WK in Tokio, het erepodium te halen om zich direct voor de Spelen van Londen te kwalificeren. Hij veranderde in Japan zijn afsprong in een zodanig lastige opdracht, een dubbele salto voorover zonder zicht op de mat, dat hij met de billen tegen de grond sloeg. Voor de derde keer op rij miste de turner het begeerde toneel, dat van de Olympische Spelen.

Hij besloot na de afgang van Tokio nooit meer die salto voorover te maken. 'Voorover is een blinde landing. Je zet eerst je voeten neer en dan zie je pas de grond. Zal ik het zo zeggen: ik ga er niet meer blind voor', zo verklaarde Van Gelder in de aanloop van zijn volgende WK, die van Antwerpen.

In training, bij FlikFlak in Den Bosch, oefende hij zich na de mislukking van de EK in Moskou (7de) suf op de afsprong, de vertrouwde streksalto achterover met schroef, die hem het wereldgoud kon brengen. 'Maar alleen zo'n afsprong valt niet te vergelijken met een afsprong aan het eind van een oefening van bijna een minuut die je totaal doet verzuren. Onvergelijkbaar.'

In trainingen kan hij drie, vier keer de volledige oefening doen. De losse afsprongen, van handstand met een zwaai naar de salto, zijn bijna altijd goed. Zaterdag bleek het eindresultaat nog niet goed genoeg. Van Gelder zei dat hij zal blijven oefenen.

Hij lijkt een mentaal probleem te hebben met dat slotstuk van zijn oefening, maar dat is hij volgens zeggen aan het oplossen. Hij heeft sinds kort een mentale coach, Marco Hoogerland. Hij doet zijn finales 'op zijn Van Gelders'. Dat moet staan voor een lossere benadering, met minder stress en meer luim. Het trillen van het lijf moet daarmee verleden tijd zijn.

Van Gelder zei in België al te verlangen naar de grote wedstrijd van volgend jaar, de WK in het Chinese Nanning. Want zijn vertrouwen in de toekomst is de 30-jarige sportman niet kwijt. 'Ik kan nog zeker vier à vijf jaar mee.'

Dat hij nog altijd moet boeten voor zijn cocaïneovertreding uit 2009, kan Van Gelder zich niet voorstellen. 'Ze willen juist heel graag dat een goede oefening turn en medailles pak. Ik merk dat aan de trainers en juryleden. Ik ben een turner met een eigen stijl. Ik heb gemerkt dat ze dat waarderen.'

NETTEB SCHEURT KRUISBAND IN WK-FINALE

Turnster Chantysha Netteb heeft zaterdag in de sprongfinale van het WK in Antwerpen de voorste kruisband van haar rechterknie gescheurd. Dat is zondag bij onderzoek in het Amsterdamse AMC gebleken.

De 16-jarige Amsterdamse WK-debutante liep ook nog een scheurtje in haar buitenmensicus op. Hans Gootjes, topsportmanager van gymnastiekbond KNGU, verwacht dat Netteb dinsdag al een kijkoperatie ondergaat.

Netteb kwam verkeerd terecht bij haar eerste sprong en werd per brancard afgevoerd uit het Sportpaleis. Ze ging eerst naar een ziekenhuis in Antwerpen, waar toen geen breuken werden geconstateerd.

Nader onderzoek was pas zondag mogelijk, met het slechte nieuws als resultaat. 'Ik kan van hieruit niet beoordelen hoe lang het herstel vergt, maar dat is in dit soort gevallen doorgaans een langdurig traject', zei Gootjes.

Meer over