Nieuws

Tot 30 maanden cel voor omgekochte oud-werknemers woningcorporatie Vestia

De rechtbank Den Haag heeft twee oud-medewerkers van de Rotterdamse woningcorporatie Vestia veroordeeld tot 12 maanden en 30 maanden gevangenis wegens corruptie, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.

Peter van Ammelrooy
Woningcorporatie Vestia. Beeld ANP
Woningcorporatie Vestia.Beeld ANP

In de rechtszaak stonden in totaal veertien bedrijven en negentien personen terecht. Vestia schat dat de verdachten de corporatie tussen 2015 en 2018 zeker 3 miljoen euro uit de zak hebben geklopt. De rechtbank heeft een deel van die claim geaccepteerd en de verdachten tot terugbetaling veroordeeld voor bedragen uiteenlopend van enkele duizenden euro’s tot ruim 1 miljoen.

De zwaarste straffen waren voor de twee oud-medewerkers van Vestia. Christiaan B. was werkzaam als vastgoedbeheerder en verdwijnt 2,5 jaar achter tralies. Medewerker sociaal beheer Mischa W. is veroordeeld tot een jaar cel. Hij streek 400 duizend euro op.

Naast het accepteren van steekpenningen hebben de hoofdverdachten ook facturen opgesteld voor spookopdrachten. De fiscale opsporingsdienst Fiod berekende dat Vestia alleen al voor het reinigen van dakgoten 320 duizend euro te veel heeft betaald aan een van de onderaannemers.

Onderling verdeeld

Daarnaast werden volgens de openbaar aanklagers offertes van onderaannemers opgehoogd zonder dat die daar zelf vanaf wisten. Een offerte van ruim 39 duizend euro werd opgehoogd naar ruim 123 duizend. Het verschil tussen die bedragen verdeelden de verdachten onderling.

Het Openbaar Ministerie had vorige maand tot vier jaar cel geëist tegen de hoofdverdachten. Die hebben niet alleen zijn werkgever opgelicht, maar ook de sociale huurders gedupeerd, stelde justitie.

‘De verdachten hebben op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van hun positie’, oordeelde de aanklager. ‘Deze zaak maakt bovendien duidelijk dat corruptie helemaal niet, zoals vaak wordt gedacht, alleen ver over de landsgrenzen plaatsvindt of in bepaalde criminele milieus. Het vindt ook op grote schaal plaats bij op het oog hele gewone normale bedrijven hier in Nederland.’

Corruptie

Dat laatste werd zeven jaar geleden bevestigd door de parlementaire-enquêtecommissie die de Tweede Kamer instelde na schandalen bij twee grote woningcorporaties. Corruptie bleek wijdverbreid in deze sector, hoewel de omkopingszaken in het niet vielen in vergelijking met de zaken die bij Vestia en Rochdale speelden.

Vestia stond in 2011 aan de rand van de afgrond, doordat de kasbeheerder van de corporatie samen met een financieel tussenpersoon jarenlang honderden derivatencontracten ter waarde van miljarden euro’s had afgesloten. Het ging om complexe financiële producten die bescherming moeten bieden tegen rentestijgingen. Toen de rentes begonnen te dalen, leidden de derivaten voor grote financiële problemen.

In november werd bekend dat de sanering van Vestia eindelijk is afgewikkeld. Een lening van bijna 700 miljoen euro kon niet worden afgelost en is door de overheid omgezet in een gift. Andere corporaties hebben miljarden moeten steken in de redding van Vestia.

Drie jaar eerder kwam Rochdale in opspraak na een schimmige vastgoeddeal rond de bestuursvoorzitter, die daarvoor eerst werd geschorst en daarna ontslagen. Hubert Möllenkamp werd uiteindelijk in 2017 veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en drie maanden. De ex-bestuursvoorzitter kreeg de bijnaam Maserati-man, omdat hij op kosten van Rochdale bleek rond te rijden in een Maserati Quattroporte op leasebasis met daarop een blauw kenteken. Die is alleen bedoeld voor taxi’s, die daarmee een vrijbrief hebben om over bus- en trambanen te rijden.

Meer over