Toscaanse Bruiloft

Weer een dun lijntje tussen een tikje té en hopeloos uit de bocht.

FLOORTJE SMIT

komedie

Regie: Johan Nijenhuis. Met Sophie van Oers, Jan Kooijman, Lieke van Lexmond, Martine Sandifort

In 128 zalen

Zij organiseert huwelijken, hij is echtscheidingsadvocaat. Ze ontmoeten elkaar omdat hij tegen haar aanbotst, ergens in een pittoresk dorpje in Toscane. Wat schetst de verbazing: blijkt hij toch net getuige te zijn tijdens een huwelijk dat zij daar heeft geregeld!

Dan is meteen duidelijk: verwachtingen zijn er bij Toscaanse Bruiloft om ingelost te worden. Regisseur Johan Nijenhuis (Costa!, Verliefd op Ibiza) heeft dit keer zijn beproefde recept van een ensemblecast in vakantiestemming geplaatst in het bekende sprookjesfilm-Italië, waar iedereen in een cabrio of Fiat 500 rijdt, eetpartijen uitlopen op groepsgevechten en het licht altijd mooi is. 'De prosecco hangt hier in de lucht', stelt Martine Sandifort nog maar eens - tot twee keer toe.

Lekker vet, daar houdt Nijenhuis van. Dus glanst zijn tot in de puntjes geproduceerde romantische komedie als een reclamefolder, regent het als de stemming bedrukt is, wordt er gekust in soft focus en valt op een dramatisch moment een fles rode wijn om.

Met fijne acteurs als Simone Kleinsma en Ernst Daniël Smid probeert Nijenhuis een oudere doelgroep aan te boren.

Maar publiekstrekker blijft Jan Kooijman (Verliefd op Ibiza), die goed gecast is als onbereikbare man, niet te beroerd om even een borstspier te spannen als daar in close-up bloed vanaf gedept wordt. Hij vormt een leuk setje met de onbekendere Sophie van Oers, die alle perikelen vaak met een opgetrokken wenkbrauw lijkt aan te zien.

Daarmee kan de kijker zich goed identificeren, want er valt toch behoorlijk wat te fronsen. Bij de oubollige trouwmoraal bijvoorbeeld. Of de stoet aan onsympathieke personages, de overbodige zijlijntjes en de schmierende Sandifort als nieuw-geld-plastische-cirurgie-fan. Een bijna-verkrachtingsscène eindigt met een klap van een salami.

De grens tussen een tikje té en hopeloos uit de bocht toont zich weer eens flinterdun. En dan moet het meest inventieve gebruik van bloot-omdat-het-kan nog komen: een fotosessie waarbij hockeymeisjes zich in zwarte lingerie hullen om met elkaar te tongen.

undefined

Meer over