Toscaans grind decor van titanenstrijd

Bij de torens van San Gimignano vertrekt vandaag een kleurig lint wielrenners over witte grindwegen. Vermoedelijk maken een Zwitser en een Slowaak uit wie in Siena wint.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

SAN GIMIGNANO - De bomen steken als skeletten af tegen de blauwe lucht, maar het klimaat in Toscane lijkt een seizoen te hebben overgeslagen. Het zal als zomer voelen wanneer de wielrenners zaterdag als een witte wolk door het glooiende landschap trekken.

Voor de achtste keer staat de instant-klassieker Starde Bianche op het programma. In korte tijd heeft deze wedstrijd in hoofdletters een plek op de kalender veroverd. Witte wegen is de letterlijke vertaling en in feite precies wat deze koers inhoudt. De charme zit 'm vooral in de grindwegen die bijna 25 procent van het parcours beslaan. Wat de kasseien zijn voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, is het steengruis in de wijnstreek Chianti.

Met San Gimignano, een toeristische trekpleister van de eerste orde, als nieuwe startplaats geeft de organisatie het decor een nieuwe dimensie. Tot nu toe begon de Strade Bianche in Gaiole, trouw aan de populaire toertocht l'Eroica waaraan de wedstrijd zijn bestaan ontleent.

Bedenker Giancarlo Brucci ziet het vertrek met lede ogen aan, maar decor is wat wielrennen op de weg in essentie is. 'Dit is de wedstrijd die planeet aarde in zijn volle glorie toont', schrijft sportjournalist Marco Pastonesi van de Gazzetta dello Sport, de organiserende krant. De finish is altijd in Siena, nog zo'n decorstuk, op het befaamde Piazza del Campo.

Het is niet alleen een spektakel om te zien, maar kennelijk ook om te doen. Het deelnemersveld puilt uit van de grote namen, waarvan die van de Britse Tourwinnaar Bradley Wiggins er het meest uit springt. Voor het eerst in zijn leven waagt Wiggins zich op de onverharde wegen.

Maar het feitelijke doel van Wiggins ligt verder weg. Hij wil in eerste instantie vaker in wedstrijdverband op de fiets zitten om de vervelende ervaringen van het vorig seizoen uit te bannen. De Ronde van Frankrijk zal hij in dienst rijden van ploeggenoot Chris Froome, in wie hij inmiddels zijn meerdere heeft erkend.

Daarna volgt echter de Ronde van Spanje, waarin een herwonnen zelfvertrouwen zich mogelijk uitbetaalt. En anders hoopt Bradley Wiggins hoge ogen te gooien op het WK tijdrijden, een titel die nog op zijn erelijst ontbreekt.

Interessanter vandaag wordt het tweegevecht tussen Peter Sagan en Fabian Cancellara. De Strade Bianche luidt als het ware de tweede ronde in van het duel wie van hen de voorjaarskampioen is. Tussen hen tweeën ging het vorig seizoen ook, met toen Sagan in de rol van brutale uitdager.

Dankzij zijn ervaring bleef Cancellara in 2013 nog overeind. Dat kwam het sterkst tot uitdrukking in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Maar de jaren gaan tellen. Fabian Cancellara zal 33 jaar zijn wanneer hij op de eerste zondag van april in Brugge aan de start staat voor Vlaanderens Mooiste.

Twee keer schreef de Zwitser Strade Bianche al op zijn naam, terwijl de naam van Peter Sagan nog niet in de lijst met winnaars staat. Vorig jaar was de Slowaak vermoedelijk de sterkste in koers, maar hij werd in de verdediging gedrongen door de ontsnapping van zijn winnende ploeggenoot Moreno Moser. Hem kennende laat Peter Sagan het deze keer niet zo ver komen.

undefined

Meer over