Torso's als woestijn, borsten als zandduin

Almere heeft een gezonde ambitie, Amsterdam een rijke traditie. In de binnenstad van de hoofdstad stikt het al van de galeries en daar is nog niet zo lang geleden een nieuwe bij gekomen: Podion....

Podion wil meer zijn dan een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Door middel van lezingen en discussies wil de galerie bijdragen aan de uitwisseling van ervaringen en kennis op het gebied van beeldende kunst. Een prijzenswaardig initiatief, zoals er zoveel worden ontplooid in Amsterdam.

Op dit moment is er een expositie met werk van twee kunstenaars te zien: Hans Abbing (foto's) en Michal Butink (video/stills). Vooral de video Tokyo jungle van de laatste is verrassend. Butink (1975) filmde van bovenaf een kruispunt dat door het afwijkende perspectief de illusie van onbekend speelbord krijgt.

De foto's van Abbing (1946) hebben iets weg van surrealistische landschappen, maar zijn in feite opnamen van lichaamsdelen, waarbij de film niet in één keer, maar beetje bij beetje werd belicht. Hierdoor ontstaan vreemde vervormingen: torso's worden woestijnlandschappen, borsten langgerekte zandduinen. Interessante kunst? Mwah. Interessante kunstenaar? Ja.

Abbing promoveert morgen namelijk aan de Erasmus Universiteit met een proefschrift getiteld: Waarom zijn kunstenaars arm?

Meer over