Tories willen Britse vlag op rijbewijs en paspoort

De Conservatieven willen nationale symbolen laten aanbrengen op allerlei overheidsdocumenten. Zo zou op paspoorten en rijbewijzen de Union Jack moeten prijken ....

De Conservatieven beschuldigen de huidige Labour-regering ervan alle sporen van de eigen nationaliteit te willen uitwissen. De Tories willen dat burgers de mogelijkheid krijgen meer uitdrukking te geven van hun nationale gevoelens. De Engelsen, Schotten en Welsh moeten ook eigen symbolen op documenten kunnen laten aanbrengen: bijvoorbeeld het St. George Kruis of de Welsh Draak.

Op de huidige Britse rijbewijzen - een creditcard-achtig documentje - is geen ruimte voor een Britse vlag . Volgens de Tories zijn nationale symbolen op rijbewijzen en kentekenplaten niet in strijd met de Europese regels. 'Labour heeft ons echter opgezadeld met een rijbewijs en kentekenplaat met alleen maar Europese sterren', zei Tory-parlementariër Archie Norman gisteren voor de BBC.

Intern maakt Labour zich al enige tijd ongerust over het feit dat de partij gebrek aan patriottisme wordt aangewreven. Tony Blair maakt zich er tot nu toe minder ongerust over. Belangrijker dan nationale symbolen is volgens hem dat Groot-Brittannië in internationaal verband zijn belangen goed kan behartigen.

Meer over