Topwetenschapper is natuurkundige of arts

Van de tien invloedrijkste wetenschappers van Nederland zijn er acht natuurkundige. Bovendien hebben er vier een Russisch, Belgisch of Duits paspoort. Fysicus en Nobelprijswinnaar Andrei Geim, een Nederlandse Rus van de universiteiten van Manchester en Nijmegen, is internationaal verreweg de meest geciteerde onderzoeker van Nederland.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

AMSTERDAM - Geims in totaal 93 wetenschappelijke artikelen worden tot vijfmaal beter geciteerd dan die van alle andere Nederlandse topwetenschappers. Dat blijkt uit een analyse door het Centrum voor Wetenschaps- en Techniekstudies CWTS in Leiden, op verzoek van de Volkskrant. Voor de analyse werden de wetenschappelijke artikelen in top-tijdschriften van alle meer dan achtduizend Nederlandse hoogleraren bekeken.

Geim ontdekte in 2004 een nieuwe superdunne vorm van koolstof, grafeen, dat een wetenschappelijke hype werd. Experimentator Geim schreef over grafeen tientallen artikelen in prominente wetenschappelijke tijdschriften die tot en met 2010 al minstens 15 duizend keer elders werden geciteerd. 'Een heel opmerkelijke piek', zegt citatie-analist Ed Noyons van het CWTS.

Tweede op de lijst is de Delftse hoogleraar nanofysica Lieven Vandersypen, een Vlaming verbonden aan het Kavli-instituut. Het door Amerikanen gesponsorde Delftse instituut doet het opmerkelijk goed in de citatie-analyses. Ook oud-directeur Hans Mooij en quantumfysici Ronald Hanson en Leo Kouwenhoven staan in de toptien.

Gemeten naar wie de meeste publicaties heeft in de top van zijn of haar vakgebied, ontstaat een lijstje met alleen medici erop. Op één staat de Rotterdamse epidemioloog Albert Hofman; de bekende, eveneens Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus staat op zes. Op deze rangorde staat ook de hoogst scorende vrouw, in de persoon van epidemioloog Jacqueline Witteman, alweer uit Rotterdam. Op de lijst van meest geciteerde onderzoekers staan twee prominente Nederlandse medici: de Rotterdamse grieponderzoeker Ron Fouchier en de Amsterdamse kankerspecialist René Bernards van het NKI.

Best geciteerde Nederlandse hoogleraren

1 Andrei Geim, Nijmegen, Rus, koolstoffysica

2 Lieven Vandersypen, Delft, Belg, nanofysica

3 Ronald Hanson, Delft, quantumfysica

4 Maxim Mostovoy, Groningen, Rus, theoretische fysica

5 Leo Kouwenhoven, Delft, quantumfysica

6 Ron Fouchier, Rotterdam, microbiologie

7 Raimond Snellings, Utrecht, deeltjesfysica

8 René Bernards, Amsterdam, oncologie

9 Hans Mooij, Delft, quantumfysica

10 Thomas Peitzman, Utrecht, Duitser, deeltjesfysica

Bron CWTS

Hoogleraren met meeste publicaties in top van vakgebied

1 Albert Hofman, Rotterdam, epidemiologie

2 Jeroen Bax, Leiden, cardiologie

3 Patrick Serruys, Rotterdam, cardiologie

4 Rick Grobbee, Utrecht, klinische epidemiologie

5 Jacqueline Witteman, Rotterdam, epidemiologie

6 Albert Osterhaus, Rotterdam, viroloog

undefined

Meer over