nieuws

Topschakers willen geen coronapas laten zien en slepen schaakbond voor de rechter

Topschakers, onder wie landskampioen Lucas van Foreest, hebben een kort geding aangespannen tegen schaakbond KNSB en de gemeente Hoogeveen omdat zij bij het Nederlands kampioenschap een coronatoegangsbewijs moeten tonen. Voor ongevaccineerde topschakers zou dat betekenen dat zij zich dagelijks moeten laten testen, en dat zou ze uit hun ritme halen.

Lucas van Foreest tijdens het Tata Steel-schaaktoernooi in 2019.  Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Lucas van Foreest tijdens het Tata Steel-schaaktoernooi in 2019.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

De schakers willen dat het toegangsbewijs geschrapt wordt of dat er een andere locatie voor het toernooi wordt gezocht. Behalve Nederlands kampioen Lucas van Foreest is de klacht ondertekend door zijn zus Machteld, Miguoel Admiraal, Sipke Ernst, Migchiel de Jong en Ivo Maris.

Het NK Schaken begint vrijdag in het gemeentehuis van het Drentse Hoogeveen en duurt een week. Deelnemers van het evenement moeten aan het begin van elke wedstrijddag een coronatoegangsbewijs laten zien om te bewijzen dat ze gevaccineerd dan wel negatief getest zijn.

Voor ongevaccineerde schakers betekent dit dat zij zich iedere ochtend moeten laten testen. ‘Dit haalt de spelers uit hun ritme en stoort de voorbereiding op de wedstrijd’, zeggen de schakers in een persbericht. ‘Dit is niet wenselijk voor een eerlijke strijd om de titel.’

Het coronatoegangsbewijs is een eis van de gemeente, die het NK ziet als een evenement dat volgens de landelijke regelgeving om een coronatoegangsbewijs hoort te vragen. Schaakbond KNSB en de klagers zien dat anders: er is namelijk geen publiek bij de wedstrijden.

Andere locatie

Omdat de KNSB pas kort geleden over de eis van de gemeente is geïnformeerd, zag de bond geen mogelijkheid meer een andere locatie te zoeken, zegt advocaat Lex de Jager. Later op de maandagavond laat toernooi-secretaris Jeroen Bottema daarentegen aan persbureau ANP weten dat de mogelijkheid het toernooi op een andere locatie te houden nog wordt onderzocht.

Doeko Bosscher, advocaat van de schakers, stelt dat een aantal van de klagers niet gevaccineerd is en dat andere schakers zich uit principe achter het kort geding scharen. ‘Het bewijs is volgens de coronaregels niet nodig en bovendien hebben individuele schakers vragen over de legitimiteit van het coronatoegangsbewijs.’ Volgens Bosscher was de schaakbond op de hoogte van de weerstand onder schakers tegen het bewijs.

Chantage

De KNSB mailde de deelnemers afgelopen zaterdag dat de deelnemerslijst nog kan veranderen, omdat de klagers ‘nog kunnen besluiten af te zien van een kort geding en toch mee te doen aan het toernooi’. De mail is ingezien door de Volkskrant. Volgens advocaat Bosscher moet dat gelezen worden als chantage: als de schakers doorgaan met het kort geding worden zij uitgesloten van deelname.

KNSB-advocaat De Jager ontkent deze aantijging: ‘De insinuatie van chantage werp ik verre van mij.’ Wel zegt hij dat de bond de schakers heeft gevraagd of zij nog mee willen doen aan het toernooi, ook als ze het kort geding verliezen. Een antwoord daarop heeft hij nog niet gehad.

Het kort geding dient woensdag om 15.30 uur bij de rechtbank in Haarlem, waar de KNSB gevestigd is.

Meer over