'Topploeg' AZ brengt ADO laat ten val

'Topploeg AZ' (citaat Co Adriaanse) kreeg na een 'Alkmaars kwartiertje' (idem) zaterdagavond ADO Den Haag op de knie De Hagenaars werden op de valreep verslagen door een doelpunt van invaller Meerdink: 2-3....

Aan de treffer ging een weergaloze pirouette vooraf van AZ-middenvelder Van Galen. Hij speelde zich dansend vrij, a Zidane, en bood Meerdink een kans.

Kort voordien had Wijker in de spectaculaire slotfase AZ met een kopbal op gelijke hoogte gebracht. Hoe belangrijk de zege voor AZ was, bleek een dag later toen naaste belager Feyenoord tegen Heerenveen op 2-2 bleef steken.

ADO maakte het zichzelf onnodig lastig en werd daarvoor in de slotminuten gestraft. Nadat Castelen zijn ploeg in de 51ste minuut opnieuw op voorsprong had gezet (2-1), slaagde ADO er niet in de marge uit te breiden. Tweemaal belandde een schot op de lat, eenmaal op de paal.

Geen nieuws: in Nijmegen verspeelde NEC zaterdag in de wedstrijd tegen RBC weer eens een voorsprong. Het gevolg was ditmaal een nederlaag (1-2).

Als een stand zou worden gemaakt aan de hand van de eerste helft van wedstrijden, zou NEC na PSV op de tweede plaats van de ranglijst staan. In de tweede helft is dit seizoen echter niet eredivisieploeg zo kwetsbaar als NEC.

'Weer een overwinning uit handen gegeven. Doodzonde', zo verwoordde trainer Neeskens de frustratie in de Goffert. Mike Zonneveld bracht NEC in de blessuretijd van de eerste helft tegen de verhouding in aan de leiding. Na rust sloeg RBC toe met twee doeltreffende spelhervattingen. Molenaar en Daelemans stonden vrij scoorden.

Met twee late doelpunten greep Willem II zaterdag onverwacht de zege tegen FC Groningen. Denneboom scoorde in de 82ste minuut, invaller Hadouir in blessuretijd.

Verdiend was de winst allerminst. Willem II -FC Groningen was niet om aan te zien. Sinds 30 maart 1991 won FC Groningen nooit in Tilburg.

'We wilden de arrogantie van Willem II afstraffen', verklaarde Groningen-trainer Jans na afloop. Hij had zich geerd aan de laatdunkende teksten in het Tilburgse programmaboekje. FC Groningen werd daarin beschreven als een negatief voetballend elftal. De Groningse spelers werden er niet door gepireerd.

Urenlang praatte trainer Vloet van Roda JC vorige week op zijn spelers in. De coach was bang dat zijn ploeg na de stunt tegen PSV de confrontatie met FC Zwolle te licht zou opvatten. Zijn vrees werd bewaarheid: 1-1.

Zwolle bleef verrassend gemakkelijk op de been in Kerkrade. Roda ontbeerde de creativiteit om de compact spelende gasten in verlegenheid te brengen. De Limburgers kwamen vlak na rust op voorsprong door een omstreden treffer van Redan, de spits die door Roda gehuurd is van RKC.

De woede over deze goal maakte extra krachten los bij Zwolle, dat steeds beter ging voetballen en verdiend op gelijke hoogte kwam. Een perfect uitgevoerde counter werd door Van Dinteren naar behoren afgerond.

Meer over