Toppers voor de smalle portemonnee

Brengt Apple binnenkort een goedkope versie uit van zijn iPhone 5? Niemand die het zeker weet. De concurrenten doen het allang met hún topmodellen.

Apple brengt nog dit jaar een goedkopere versie uit van de iPhone 5, zijn vlaggeschip. Het toestel krijgt de aanduiding 5C en een plastic achterzijde.

Dat was nieuws deze week op ruim 27.500 overwegend Amerikaanse websites. Ze moeten toegeven dat de twee aanwijzingen voor hun bericht niet sterk zijn.

De goedkope iPhone wordt genoemd in een rapport over de arbeidsomstandigheden bij Apple's leverancier Pegatron, opgesteld door een Amerikaanse actiegroep. Een werknemer in een Chinese fabriek vertelt daarin dat ze training krijgen voor de productie van 'een model iPhone met plastic behuizing die Apple binnenkort op de markt brengt'.

De andere aanwijzing vormen de beschermhoezen die sinds enkele dagen te koop zijn bij Amazon, 'voor de iPhone 5C'. Fabrikanten brengen wel vaker accessoires op de markt voor onaangekondigde producten, voor de zekerheid.

De geruchten over een iPhone-op-een-koopje doen al de ronde sinds Apple vorig jaar september het nieuwe model begon te verkopen. Als Cupertino de buitenwereld zou verrassen met een goedkopere versie, zou dat van de voorloper een volger maken. Andere grote telefoonproducenten brengen al lang 'budgetbootjes' van hun vlaggeschip uit.

Neem Samsung. Vorige maand brachten de Zuid-Koreanen de Galaxy S4 Mini uit, de mini-uitvoering van de S4 die ze in april introduceerden. De Mini is 140 euro goedkoper. Ook HTC windt er geen doekjes om. Over een maandje is de HTC One Mini te koop, '15 procent kleiner, 250 euro minder dan de One', zegt Mark Moons, directeur voor de Benelux. Hij had de Mini liever 'Compact' genoemd. Maar Taiwan liet zich niet vermurwen.

'We spelen met de Mini in op een trend', zegt Moons. De consument koopt steeds vaker zijn toestel los, in plaats van in combinatie met een abonnement. 'Van de Nederlanders koopt 33 procent al 'sim-vrije' mobieltjes. Dat was een jaar terug 23 à 24 procent.' De dure topmodellen kiest de consument nog wel bij een abonnement, maar de verkoop van losse, goedkopere smartphones groeit.

De Mini biedt een iets lagere schermresolutie, heeft een iets lichtere processor, iets minder opslagcapaciteit, een iets zwakkere camera voor zelfportretten en geen optische beeldstabilisatie voor foto's en video. 'Toch geeft de Mini dezelfde beleving als de gewone One', bezweert Moons. Dat het toestel iets kleiner uitvalt, is voor sommigen een pre: de Mini ligt lekkerder in de (kleinere) hand.

Bang dat de Mini klanten weghoudt bij de grote One is Moons niet. 'Hoe groot zal de kannibalisatie zijn? Ik denk niet meer dan 10 procent. Je kunt beter met jezelf concurreren.'

Elke fabrikant volgt een eigen weg met zijn 'budgetbootjes'. Toen Nokia vorig jaar zijn topmodel Lumia (de 920) presenteerde, legden de Finnen er meteen een goedkopere variant naast. De Lumia 820 heeft een mindere processor en camera en minder opslaggeheugen. Maar het toestel heeft wél een vervangbare behuizing in zeven kleuren en de eigenaar kan het geheugen dankzij een sleuf voor SD-kaarten zelf opvoeren.

Blackberry heeft de budgetversie van zijn Q10 ietsje smaller en dunner gemaakt. De opslagcapaciteit is gehalveerd (tot 8 GB), de cameraresolutie teruggeschroefd (naar 5 megapixel) en het toestel heeft minder ergonomische toetsen. Maar de Q5 is dan ook bijna 200 euro goedkoper.

LG pakt het anders aan. Dit Zuid-Koreaanse bedrijf heeft woensdag zijn nieuwe topmodel geïntroduceerd, de Optimus G Pro (online te koop voor 557 euro). Zijn voorloper mag beschouwd worden als de budgetversie.

Die methode hanteert Apple overigens ook: de twee jaar oude iPhone 4 en de vier maanden jongere 4S zijn bedoeld voor de fans met een smallere portemonnee. Ze zijn er alleen niet in uitvoeringen met 32 en 64 GB. Verschil moet er wel wezen.

Technologie

undefined

Meer over