Topmilitair onverwacht weg bij Defensie

De plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (CDS), viceadmiraal Wim Nagtegaal, gaat onverwacht weg bij Defensie. Hij heeft 'om hem moverende redenen' besloten zijn functie neer te leggen. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Een woordvoerder kon er verder niets over zeggen.

De 54-jarige Nagtegaal, die sinds maart 2010 plaatsvervangend CDS is, was eerder dit jaar benoemd tot 'export-admiraal' om Nederlandse bedrijven te helpen bij de export van defensieproducten. Ook hield hij zich bezig met de verkoop van overtollig materieel en de coördinatie van de herbelegging van vastgoed. Andere militairen nemen zijn taken over.

Minister Hans Hillen van Defensie zegt het besluit van Nagtegaal te respecteren. De bewindsman spreekt zijn 'grote waardering' uit voor de inzet en betrokkenheid van de viceadmiraal bij de defensieorganisatie. Nagtegaal begon zijn carrière bij de marine, waar hij vele jaren heeft gewerkt. In augustus 2007 werd hij plaatsvervangend Commandant der Zeestrijdkrachten. Als plaatsvervangend CDS was hij direct betrokken bij de besluiten over de ingrijpende bezuinigingen bij Defensie.

Meer over