Topman VS moet voor bonus met billen bloot

De vaak exorbitante beloning van Amerikaanse toplieden moeten veel transparanter worden. Beurstoezichthouder SEC is dinsdag met een plan gekomen dat ondernemingen verplicht om de financiële gegevens van directies openbaar te maken....

De salarissen, bonussen, aandelen, opties en extra's alsprivévliegtuigen moeten jaarlijks in detail worden beschreven.De regels zullen gelden voor de bestuursvoorzitter, de hoogstefinanciële manager en de volgende, drie bestbetaalde toplieden.Alle betalingen boven tienduizend dollar moeten worden onthuld;de ondergrens ligt nu op vijftigduizend.

Door de boekhoudschandalen werd de afgelopen jaren duidelijkhoe goed de top wordt beloond, zelfs als bedrijven matig ofslecht presteren. Maar in de VS bestaat ook toenemende kritiekop de honorering van managers bij goed fuctionerende bedrijven.

De verhoudingen zijn scheefgegroeid, vinden vrijwel alle mediaen experts. De gemiddelde topman of -vrouw krijgt 5,7 miljoendollar per jaar. De gemiddelde werknemer verdient 1 dollartegenover 400 voor de topmanager.

De beloningen voor de vijf duurstbetaalde toplieden van allebeursgenoteerde bedrijven slokt maar liefst 10 procent op van deopgetelde winst van die bedrijven.

De Washington Post haalde gisteren een onderzoek aan waaruitbleek dat bij zestig slecht presterende bedrijven in 2004 769miljard dollar verlies werd geleden. De top van die ondernemingenhaalden desondanks 12 miljard aan beloningen en bonussen binnen:8 miljoen per persoon.

SEC-voorzitter Christopher Cox benadrukte dat de regels voorinformatieverschaffing sinds 1992 niet zijn gewijzigd. Het istijd, zei Cox, 'om de verrassing van verhulde betalingen teelimineren'.

The New York Times vroeg Cox onlangs of de nieuwetransparantie de buitensporige compensatie ook zal beteugelen.'Dat is niet de rol van de SEC', zei Cox. 'Het is de rol vancommisarissen en aandeelhouders.'

Meer over