Topman Suez treedt af in strijd om overname

De bestuursvoorzitter van de Franse Suez-groep, Gérard Worms, heeft ontslag genomen. Zijn positie was onhoudbaar na een ware uitputtingslag met de belangrijkste aandeelhouders over fusieplannen, waarbij Compagnie de Suez de laatste maanden aan de ene na de andere kandidaat werd gekoppeld....

Reuter, DPA

PARIJS

Suez, een conglomeraat van bedrijven in diverse sectoren, gaat door een diep dal. De verliezen stapelen zich op door de crisis in de Franse vastgoedsector. Dat doet de reputatie van Suez, opgericht in 1858 voor de aanleg van het Suez-kanaal, geen goed. Worms wordt daarop aangekeken.

De Franse BNP-bank en verzekeraar UAP, die belangen hebben in Suez, aasden op een alliantie met de verzwakte groep. BNP zou uit zijn op de zakenbank Indosuez om haar positie in het Franse bankwezen te versterken en de noodlijdende staatsbank Crédit Lyonnais te overvleugelen.

Worms ging op zoek naar een 'witte ridder' om die onwelkome avances af te houden. Hij kwam eerst op de proppen met de Pinault-groep, eigenaar van de Printemps-warenhuizen en de winkelketen Redoute. De aandeelhouders hielden de boot af.

Daarop wendde Worms zich tot Lyonnaise des Eaux, een uit zijn voegen gegroeid nutsbedrijf. Die plannen werden woensdag opnieuw getorpedeerd. De top van Lyonnaise stelde dat een fusie alleen kan met instemming van de aandeelhouders van Suez. Worms besloot hierop vrijdag af te treden.

Als zijn opvolger wordt Gérard Mestrallet getipt. Hij en Worms traden in 1984 in dienst bij Suez. Worms werd bestuursvoorzitter in 1990. Mestrallet werd in 1991 naar Brussel gestuurd als gedelegeerd bestuurder van de Generale Maatschappij, het grootste concern van België, dat eigendom is van Suez.

Meer over