Topman Invensys weg na winstval

Topman Allen Yurko verlaat het Britse conglomeraat Invensys na bekendmaking van een winstwaarschuwing. In oktober maakt Yurko - de man die ook het Nederlandse Baan binnenhaalde - plaats voor de van het cementmaker Blue Circle afkomstige Rick Haythorntwaite....

Invensys (industriële automatisering en energiesystemen) maakte dit besluit gisteren bekend, tegelijkertijd met de publicatie van een winstwaarschuwing. Het bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar zal 30 procent lager uitvallen dan in mei nog was voorspeld. De oorzaak is volgens het bedrijf de groeivertraging in de VS en de ineenstorting van de technologiesector. 'Het is inmiddels wel duidelijk dat we worden geconfronteerd met de ergste recessie in de Amerikaanse industriële productie sinds het begin van de jaren zeventig', aldus Invensys.

Nadat dit jaar al eerder 3500 banen zijn geschrapt, zullen nog eens 2500 banen komen te vervallen. Hierdoor verdwijnen in amper twaalf maanden zesduizend van de in totaal tachtigduizend arbeidsplaatsen bij het bedrijf.

De analisten hadden geen goed woord over voor de winstwaarschuwing. Enkele weken geleden hadden ze nog te horen gekregen dat er geen verder slecht nieuws zou zijn te verwachten. In mei had Invensys laten weten dat na een moeilijk eerste halfjaar een beter tweede halfjaar zou zijn te verwachten, waardoor het resultaat in lijn met dat van vorig jaar zou komen te liggen. Nu blijkt in de zes eerste maanden slechts 400 miljoen pond te zijn verdiend, veel minder dan was verwacht.

James Stettler, analist bij Dresdner Kleinwort Wasserstein, zei gisteren dat Yurko niets anders kon doen dan zijn 'biezen pakken'. 'Zijn geloofwaardigheid ligt in duigen .' De koers van Invensys kelderde gisteren met liefst 25 procent.

Formeel heeft Yurko zelf een verzoek tot ontslag ingediend dat door Invensys is gehonoreerd. 'Ik ben de langst dienende baas in de industriële automatiseringsindustrie en het lijkt mij daarom nu het moment om te gaan. Iemand anders zal met een nieuwe benadering het vertrouwen van de markt misschien weer kunnen terugwinnen', aldus Yurko. Haythorntwaite verdedigde jarenlang de zelfstandigheid van Blue Circle, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat het cementbedrijf werd overgenomen door het Franse concern Lafarge. Stettler: 'De nieuwe baas heeft een goede reputatie. De vraag is of hij nu ook de divisie energiesystemen zal verkopen om daarmee de schuld van Invensys terug te brengen.'

Meer over